Ce efecte psihoterapeutice au povestile pentru copii: " seamana cu o inductie hipnotica"

Ce efecte psihoterapeutice au povestile pentru copii:

Burns psiholog clinician si director la Milton Erickson Institute of Western Australia considera ca din vremuri imemoriale, povestile, legendele si parabolele au fost metode eficiente si favorite de a comunica informatia, de a preda valori si a impartasi lectiile importante ale vietii. Specialistii au aratat ca psihoterapia prin poveste ajuta la dezvoltarea si imbogatirea imaginatiei, ajuta in ameliorarea stresului la copii si la relaxarea acestora, ii ajuta sa invate mai multe lucruri despre ei insisi si despre lume, in general. "Dezvoltam interese propri si sa avem oportunitati in acest sens, ne ajuta sa gandim singuri, ne ajuta sa luam decizii proprii, sa invatam diferente intre bine sau rau,sa facem judecati de valoare (mai ales in cazul copiilor mici), sa ne exprimam mai bine propriile sentimente si emotii.

acum 79 luni (27 Oct 2017)

Ele au fost si sunt considerate instrumente terapeutice pentru copii si adulti. Burns psiholog clinician si director la Milton Erickson Institute of Western Australia considera ca din vremuri imemoriale, povestile, legendele si parabolele au fost metode eficiente si favorite de a comunica informatia, de a preda valori si a impartasi lectiile importante ale vietii.

"Doar auzid acele cuvinte atat de des rostite e o trecere instantanee de la realitate la inchipuire sau la un nivel diferit de procesare. Cuvintele acestea seamana cu o inductie hipnotica, o invitatie de a participa la o relatie unica atat cu povestitorul, cat si cu personajele povestii. Sunt cuvinte care-1 invita pe ascultator la calatoria intr-o lume a imaginatiei, in care realitatea poate fi suspendata si invatarea poate fi sporita Aceste cuvinte sunt o invitatie intr-un taram special in care ascultatorii intra in transa, atentia se concentreaza si oricine poate impartasi emotiile eroului fictional", explica, pentru Adevarul, psihologul Hahajar Owrang. "Mai exact, povestile sunt interactive, educa prin atractie, scurtcircuiteaza rezistenta, trezesc si hranesc imaginatia, dezvolta abilitati de rezolvare a problemelor, creeaza posibilitati pentru indeplinirea obiectivelor, invita la o luare a deciziilor independent", mai spne specialistul. Povestile le ofera copiilor exemple din care pot trage invataminte, si, dincolo de multe alte beneficii, ii provoaca sa gaseasca solutii la anumite probleme si ii ajuta sa-si depaseasca temerile. "In aceste moduri, ele reproduc multe dintre caracteristicile pe care noi cautam sa le cream in relatia terapeutica avuta cu copiii, caci, pe masura ce ne angajam in procesul de ascultare a povestilor, relatiile noastre cu sinele, cu altii si cu lumea e probabil sa se largeasca. Desi putem sa nu observam asta, impartasirea de povesti poate construi relatii, poate naste idei, poate oferi modele pentru comportamente viitoare si poate imbunatati intelegerea", mai spune p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro