Ce efecte poate avea proiectul Tinutului Secuiesc
Conducerea va fi asigurata de un presedinte, de un Consiliu regional, cu rol de legiferare si de un executiv regional. Padurile proprietate de stat din regiune, minele, cu exceptia celor de interes national, carierele de piatra si exploatatii de turba, de apa minerala a caror folosinta este retrasa proprietarului de fond, edificiile destinate functionarii unor servicii publice regionale, vor constitui, de asemenea, patrimoniul inalienabil al regiunii.
Potrivit proiectului prezentat, ieri, de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, Tinutul Secuiesc se va constitui ca o regiune autonoma cuprinzand judetele Covasna, Harghita si Mures. Regiunea va avea propriul steag si propria stema iar limba maghiara va fi limba oficiala, alaturi de cea romana.
Conducerea va fi asigurata de un presedinte, de un Consiliu regional, cu rol de legiferare si de un executiv regional. Practic, vorbim de structuri de putere locale, care acopera atat partea executiva, cat si cea legislativa. Astfel, Consiliul regional este compus din 77 de membri alesi prin vot universal si direct pe teritoriul Tinutului Secuiesc.
Executivul regional va fi compus din presedintele regiunii, care prezideaza sedintele, si dintr-un numar de vicepresedinti conform deciziei Consiliului regional. El conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale de nivel regional.
Drumurile, autostrazile, caile ferate si apeductele de interes exclusiv regional, vor constitui patrimoniul inalienabil al regiunii. Padurile proprietate de stat din regiune, minele, cu exceptia celor de interes national, carierele de piatra si exploatatii de turba, de apa minerala a caror folosinta este retrasa proprietarului de fond, edificiile destinate functionarii unor servicii publice regionale, vor constitui, de asemenea, patrimoniul inalienabil al regiunii. De altfel, anterior, mai multi lideri UDMR recunoscusera ca proiectul nu are sanse de a fi aprobat de Legislativ. Deci nu incepem cu partidele politice parlamentare, ci cu societatea romaneasca, cu formatorii de opinii", a explicat Hunor.
In aceste conditii, se poate spune ca pentru Kelemen Hunor proiectul reprezinta o tema de campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, care va fi apreciata, in primul rand, de electoratul maghiar.
Este greu de crezut ca va primi sprijin din partea romanilor, dupa ce tema autonomiei a fost ve... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro