Ce e recomandat sa alegem intre benzina, motorina si GPL. Avantaje si dezavantaje pentru fiecare tip de motorizare

Ce e recomandat sa alegem intre benzina, motorina si GPL. Avantaje si dezavantaje pentru fiecare tip de motorizare

Si anume, este normal ca un motor diesel, folosit la drumuri scurte sa creeze probleme turbosuflantei, sistemului de recirculare a gazelor de evacuare si filtrului de particule (daca are), dar in general costurile de intretinere, in ce priveste pretul pieselor, este aproximativ la fel, iar gradul de fiabilitate a masinii este extrem de dependent de modul de folosire. Dezavantaje ale masinilor pe motorina Genereaza poluare mai mare cu particule care dauneaza sanatatii omului Pentru o performanta buna este nevoie de turbosuflanta, care, desi are un efect foarte mare asupra performantelor masinii, poate crea uneori probleme Taxele de poluare mai mari Reguli de poluare nationale si internationale mai stricte Presiunea de lucru mai mare si folosirea unor materiale rezistente la anumiti factori de stres este necesara ceea ce deobicei creste pretul unei masini pe motorina Avantaje ale masinilor pe motorina Cuplul mult mai mare decat la celelate tipuri de motorizari Eficienta mai mare a motorului pe motorina Costul combustibilului mai mic comparat cu benzina Prin ardere se emite o cantitate de CO2 mai mica decat in cazul benzinei Turatii si temperaturi mai scazute in comparatie cu celelate tipuri de motoare.

acum 32 luni (18 Feb 2018)

Paul Danci, un inginer roman stabilit in Germania care lucreaza in domeniul sigurantei auto, fiind expert in domeniu pentru marci ca BMW, Audi sau Volkswagen, a realizat pentru "Adevarul" o analiza a avantajelor si dezavantajelor fiecarui tip de motorizare. "Cand se face o comparatie intre diferitele tipuri de motoare din perspectiva combustibilor folositi se analizeaza urmatorii indicatori: costuri de achizitie a unei masini, costuri de intretinere si folosire, performantele masinilor, dificultatea de intretinere, gradul de poluare", a explicat Paul Danci.

Costurile de achizitie a unei masini

In general masinile care folosesc motorina sunt mai scumpe decat celelalte pe GPL sau benzina. La masinile noi, diferenta de pret intre diferite tipuri de motoare este mai mare decat la masinile second-hand. Multe din dezavantajele instalatiei de GPL au fost diminuate sau eliminate (dimensiunea rezervorului, pozitionarea rezervorului, schimbarea regimului de functionare de pe gaz pe benzina si invers, siguranta instalatiei de gaz). Pretul de montare a unei instalatii GPL variaza in functie de masina, model si calitatea componentelor sistemului.

Costurile de intretinere si folosire sunt greu de estimat in general, dar sunt cativa indicatori care pot ajuta:

Pretul combustibilui

In Romania, in general, preturile intre benzina si motorina sunt apropiate. Nu exista diferente mai mari de 1 RON intre preturile celor doua tipuri de combustibil. In ce priveste pretul unui litru de GPL este in general cu 40% - 50% mai mic fata de pretul unui litru de motorina/benzina.

Cantitatea de combustibil consumat

Consumul de combustibil este strict legat de capacitatea motorului, varsta motorului si regimul in care este folosita masina (drumuri scurte, drumuri lungi, transport marfa sau persoane). In general, pentru capacitati cilindri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro