Ce e, Parinte, iubirea? "Iubirea... e o mare jertfa, fetita. O jertfa cat o cruce"

Ce e, Parinte, iubirea?

Evanghelia spune clar ce e de facut: sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu fii desfranat. Evanghelia iti spune foarte clar ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci. Si de atunci, a inceput pentru Laurentiu, armean dupa tata, vremea descoperiri lui Dumnezeu in ortodoxie, vremea adevaratelor raspunsuri si mai ales a schimbarilor radicale din viata sa. In 1997, a depus juramintele de schivnicie, a devenit ieroschimonah (preot schivnic, ultima si cea mai grea treapta monahala) si a primit numele de Ioan de la insusi Iustin Parvu.

acum 64 luni (25 Feb 2017)

>

L-am intrebat, odinioara, pe un calugar ce e iubirea. Ca orice fata, la 20 de ani, doream sa gasesc un sens si pe aceasta cale. Ioan Sismanian, "calugarul din vechiul schit" de la Petru-Voda, ieroschimonah despre care s-a mai scris ca poate arde cu privirea lui adanca o intreaga padure de fagi, m-a privit lung si mi-a zis: "Iubirea e jertfa, fetita.

Femeile din lume, fiind active, au inceput sa preia, si in societate, din sarcinile barbatilor. Femeile au fost puse, dupa Revolutie, sa faca mai mult fata, si profesional, si familial, tuturor incercarilor vietii. Femeia a inceput sa aduca mai multi bani in casa, a mai avut de munca. O familie, ca si un polis, are inima in centru, are izvorul in centru, iar ce este exte-rior este membrana, este zidul reprezentat de barbat. Oare se poate o cetate sa aiba zid si sa nu aiba izvor? Centrul vietii e asadar femeia care e pe post de izvor, de scoala, de spital.

Daca iese de sub acoperisul barbatului, femeia isi pierde valoarea ei interioara, acoperamantul ei spiritual.

Femeia poarta acoperamant si in Biserica, pentru ca se simte acoperita de Hristos si de barbatul ei. Evanghelia spune clar ce e de facut: sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu fii desfranat. "Tot ce faci trebuie sa faci in numele Meu". Evanghelia iti spune foarte clar ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci. Sexualitatea tine numai de implinirea prin Duhul ce vine o data cu Taina Nuntii.

Posesie e cand spui "vie imparatia mea, faca-se voia mea", nu "faca-se voia Ta".

Femeia, prin credinta, rabdarea si jertfa ei, il poate intoarce pe barbatul ei la Dumnezeu, daca acesta este necredincios. Daca tu suferi ca om si-ti iubesti barbatul, atunci trebuie sa rabzi, iar rabdarea asta a ta, jertfa il pot schimba si pe el. Barbatul poate fi bolnav sufleteste, insa ea, femeia, trebuie sa-l iubeasca, sa rabde. E foarte bine sa ne asumam un duhovnic, e bine ca sotii sa aiba acelasi duhovnic. Daca femeia iubeste f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro