Ce e interzis sa asezi pe o masa festiva. Capcane de evitat: cand aduci scobitorile, cum aliniezi tacamurile, cate solnite pui

Ce e interzis sa asezi pe o masa festiva. Capcane de evitat: cand aduci scobitorile, cum aliniezi tacamurile, cate solnite pui

Ca sa nu gafam, e important de stiu ca scobitorile nu au ce cauta pe masa, aranjamentele florale si lumanarile trebuie sa fie joase, iar fiecare farfurie sa fie dublata de o alta. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii - de tuica, de vin (paharul de vin rosu e ceva mai mic decat cel de vin alb) si de apa. In urma extraordinarului succes al cartii, autoarea, Aurelia Marinescu(licentiata a Facultatii de Limba si Literatura Romana), a fost invitata sa vorbeasca la radio si la televiziune, sa dea interviuri, sa scrie in reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, sa tina cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Universitatii Bucuresti.

acum 46 luni (24 Dec 2016)

Ca sa nu gafam, e important de stiu ca scobitorile nu au ce cauta pe masa, aranjamentele florale si lumanarile trebuie sa fie joase, iar fiecare farfurie sa fie dublata de o alta. De asemenea, de pe masa nu trebuie sa lipseasca trei feluri diferite de pahare, iar sampania si coniacul nu se servesc decat la sfarsitul mesei.

Fiecare farfurie va fi dublata de o alta, care se aseaza dedesubt, pentru serviciu, si care va fi utilizata doar pentru a pune pe ea farfuria din care mancam. O masa festiva se prezinta, de obicei, astfel: farfuria pentru primul fel este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Chiflele sau feliile de paine se pun in doua-trei cosulete speciale, repartizate simetric. Aliniate de la dreapta spre stanga, in ordinea utilizarii lor, acestea se aseaza cu dintii in sus. La dreapta, se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, tot in ordinea utilizarii - cel mai indepartat este pentru primul fel de mancare, adica pentru peste iar in fata farfuriei sta lingura de supa, cu curbura in sus si uneori lingurita de desert (daca e loc pe masa). Nu vom aseza niciodata alaturi mai mult de trei cutite si trei furculite. Restul tacamurilor (linguritele de tort, furculitele mici pentru baclava sau pentru fructe) nu se pun pe masa, ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemana.

La mesele cat de cat solemne este obiceiul sa se schimbe tacamurile dupa fiecare fel de mancare. In general, vom folosi patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de desert.

Bolurile(castronasele) pentru supa limpede (consomme) nu se pun de la inceput pe masa, ci se aduc odata cu supiera. Tacamurile se pot pune si pe suportul destinat lor, care va fi asezat la dreapta farfuriilor.

Unde este locul servetului

Daca utilizam suportul de tacamuri, vom pune servetelul la stanga, direct pe fata de masa. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro