Ce cred nutritionistii despre conservele de iarna

Ce cred nutritionistii despre conservele de iarna

''Vitaminele C si B9 sunt sensibile la oxidarea ce are loc sub actiunea oxigenului din aer si a caldurii, atunci cand conservarea se realizeaza la temperatura camerei sau daca implica si prepararea termica ori introducerea legumelor in apa fierbinte.

acum 97 luni (15 Oct 2016)

Important este ca, fiind pregatite in casa, acestea nu contin conservanti chimici si pot astfel sa devina o alternativa la legumele proaspete, inaccesibile in perioada rece. ''Legumele conservate pot constitui nu doar un deliciu culinar, ci si o sursa excelenta de vitamine si minerale pe perioada iernii. Nutritionitii atrag totusi atentia ca in cazul muraturilor, din cauza continutului de sare, consumul lor trebuie evitat de catre persoanele care sufera de boli cardiovasculare sau renale. Specialistii spun ca in timp ce multi compusi se mentin nemodificati, asa cum este cazul mineralelor, calciului, fosforului sau fierului, de cealalta parte, vitaminele C si B9 sunt sensibile cand sunt preparate termic. ''Vitaminele C si B9 sunt sensibile la oxidarea ce are loc sub actiunea oxigenului din aer si a caldurii, atunci cand conservarea se realizeaza la temperatura camerei sau daca implica si prepararea termica ori introducerea legumelor in apa fierbinte. Beta-carotenul si ceilalti carotenoizi pot fi, de asemenea, degradati prin oxidare'', explica nutritionistul Adina Rusu. De subliniat este ca unele conserve sunt chiar mai sanatoase decat legumele crude, asa cum este cazul sucului de rosii. O sursa importanta de nutrienti in sezonul rece se gaseste si in zacusca sau legume in otet. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro