Ce comoara ascunde Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, capsula timpului cu cele mai frumoase obiceiuri taranesti

Ce comoara ascunde Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, capsula timpului cu cele mai frumoase obiceiuri taranesti

In forma de casuta, alcatuit din metal si masurand in jur de cinci centimetri, in interiorul acestuia preotii isi puneau cateva obiecte sfinte pe care le purtau cu grija pentru a fi feriti de necazuri. Obiceiul spune ca la 40 de zile de la moartea unei persoane, atunci cand se face parastasul, cei din familie ramasi pe pamant picteaza o cruce, o trec peste o apa si o pun in pom. Furca, un fel de inel de logodna In Sala Fast, pusa la loc de cinste intr-o rama, se afla o piesa de colectie ce ascunde in spate povesti de dragoste de odinioara. Pentru a fi fertile si pentru a reusi sa aiba o familie numeroasa, fetele purtau niste accesorii pe deasupra fustelor: o multime de cheite si inele erau insirate pe lanturi pe care domnisoarele si le insirau de jur imprejurul braului. Casa in casa, vedeta muzeului De departe, piesa de rezistenta a Muzeului Taranului Roman se gaseste la etajul unu, acolo unde se afla o casa veche de lemn asezata cu grija in interiorul unei incaperi din muzeu. Casa, explica Georgeta Rosu, a fost mutata intr-o vreme la Muzeul Satului din Bucuresti si a fost locuita din nou de familii de tarani care incercau sa exemplifice traiul din vremurile de altadata.

acum 60 luni (22 Aug 2015)

Pe soseaua Kiseleff, la cativa pasi una de alta se afla doua institutii culturale ale Bucurestiului: Muzeul Antipa si Muzeul Taranului Roman (MTR). Imediat ce ai pasit in curtea MTR, obiectele expuse la standurile din cadrul targurilor organizate in aer liber te poarta intr-un

spatiu mistic si te trimit cu zeci, poate chiar sute de ani in trecut.

Altarul crucilor

Muzeul cuprinde 25 de incaperi destinate vizitatorilor in care, de-a lungul vremii, au fost asezate cu grija mii de obiecte de toate felurile, recuperate din sanul familiilor taranilor traditionali. De la cruciulite care masoara cativa centimetri si pana la vesminte de o frumusete rara, toate sunt expuse in muzeul de pe soseaua Kiseleff. "De fapt, tot muzeul a fost gandit pe doua teme importante: la parter am incercat sa prezentam legea crestineasca, iar la etajul unu tema este randuiala vietii", precizeaza Georgeta Rosu, reprezentanta muzeului.

FOTO Eduard Enea

Una dintre cele mai impresionante sali din interiorul Muzeului Taranului Roman se numeste "Puterea Crucii" si gazduieste o multime de cruci de marimi diferite. Imediat ce ai intrat in incapere, in aer pluteste un parfum mistic impletit cu o doza zdravana de istorie a crucii. Inca de la intrare, o cruce groasa din lemn este expusa intr-o casuta realizata din scanduri.

"Cu aceasta camera am vrut sa demonstram cum crucea are o putere extraordinara, indiferent de marimea pe care o are. La cativa metri de vechea curce din lemn se afla o vitrina in care sunt expuse zeci de cruciulite care masoara doar cativa centimetri.

Putini sunt cei care stiu ca inainte, mai totii barbatii din sate aveau o cruce de chimir. De asemenea, un alt obiect sacru care era nelipsit din satele traditionale romanesti era "micutul altar". In forma de casuta, alcatuit din metal si masurand in jur de cinci centimetri, in interiorul acest... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro