Ce cheltuieli cu dobanzile nu mai sunt deductibile

Sa consideram o companie care are capitalurile proprii de 1.000 de lei si care are un imprumut de 10.000 de lei de la o banca agreata de BNR si un imprumut de 2.000 de lei de la unul dintre actionari.

acum 48 luni (31 May 2017)

Cam asa se intampla si cu deductibilitatea dobanzilor aferente imprumuturilor cu termen de rambursare de peste un an de la alte persoane decat institutiile agreate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau institutiile financiare internationale.

Conform Codului Fiscal, articolul 27, cheltuielile cu dobanzile aferente acestor imprumuturi sunt deductibile doar daca gradul de indatorare al imprumutatului este pozitiv si mai mic decat 3 (trei).

Conform aceluiasi articol, gradul de indatorare se calculeaza ca raport intre media (aritmetica simpla) a capitalului imprumutat cu termen de rambursare de peste un an versus media (aritmetica simpla) a capitalurilor proprii ale imprumutatului.

In mod firesc, era vorba doar despre acele imprumuturi cu termen de rambursare de peste un an de la alte persoane decat institutiile agreate de BNR sau institutiile financiare internationale.

Cum acel paragraf nu mai exista in noile norme (vezi punctul 24 din Norme), companiile se vad silite sa includa toate imprumuturile lor in calculul capitalului imprumutat, ceea ce are drept consecinta fireasca cresterea "artificiala" a gradului de indatorare.

Sa consideram o companie care are capitalurile proprii de 1.000 de lei si care are un imprumut de 10.000 de lei de la o banca agreata de BNR si un imprumut de 2.000 de lei de la unul dintre actionari.

Conform vechiului Cod Fiscal (si, mai exact, conform vechilor norme de aplicare a Codului Fiscal), gradul de indatorare al acestei companii era de 2.000/1.000=23 si, in consecinta, dobanda aferenta creditului de la actionar nu mai este deductibila (cat timp gradul de indatorare se mentine peste 3, bineinteles).

Este evident ca aceasta este doar o eroare de redactare a noilor norme, dar este o eroare cu consecinte care, in unele cazuri, s-ar putea sa fie semnificative, iar scopul acestui articol este acela de a atrage atentia pentru ca astfel de erori sa fie corectate. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro