Ce cauta cultura si educatia in Strategia Nationala de Aparare

Ce cauta cultura si educatia in Strategia Nationala de Aparare

Parlamentul a adoptat in aceasta saptamana Strategia Nationala de Aparare, un document pe care presedintele este obligat sa-l prezinte in primele sase luni de la preluarea mandatului. "Vorbim despre securitate extinsa" Indiferent de titluri si de presedinti, continutul strategiilor de aparare respecta un model sobru, care puncteaza problemele interne si ne racordeaza la contextul politc extern. "Definitia conceptului de securitate, data de Scoala de la Copenhaga la sfarsitul anilor '80, se intinde pe cinci paliere: militar, economic, politic, social si de mediu. "Efectele produse de acest sistem educational sunt cele mai perverse, pentru ca rezultatele nu sunt dure pe moment, dar elevii inepti de astazi vor deveni ineptii adulti de peste 20 de ani.

acum 75 luni (24 Jun 2015)

Parlamentul a adoptat in aceasta saptamana Strategia Nationala de Aparare, un document pe care presedintele este obligat sa-l prezinte in primele sase luni de la preluarea mandatului. Titlul documentului difera usor de la un presedinte la altul, insa chiar si micile nuante au trezit suspiciuni. Au fost parlamentari care s-au intrebat de ce Klaus Iohannis a optat pentru titlul "Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019", in timp ce predecesorul sau, Traian Basescu, si-a botezat prima lucrare "Strategia de Securitate Nationala a Romaniei". De ce un presedinte a ales sa foloseasca termenul "aparare", iar altul "securitate"? Ion Oprisor, consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, are un raspuns cat se poate de simplu: "Presedintele Iohannis a optat pentru titlul de

pentru ca asa scrie in Constitutie si in lege". Iar Legea privind planificarea apararii exact asta spune: "Presedintele Romaniei, in termen de cel mult 6 luni de la data depunerii juramantului, prezinta Strategia Nationala de Aparare Parlamentului".

"Vorbim despre securitate extinsa"

Indiferent de titluri si de presedinti, continutul strategiilor de aparare respecta un model sobru, care puncteaza problemele interne si ne racordeaza la contextul politc extern. Totusi, Klaus Iohannis a fost criticat pentru ca a inserat in paginile Strategiei domenii ca educatie, sanatate, cultura, mediu, toate trecute la "obiective nationale de securitate". Vorbim despre securitate extinsa, o formula care vine sa actualizeze legile noastre cu conceptele de securitate ale statelor europene si ale SUA. "Definitia conceptului de securitate, data de Scoala de la Copenhaga la sfarsitul anilor '80, se intinde pe cinci paliere: militar, economic, politic, social si de mediu. Dupa care au fost stabilite si trei obiective de securizare: statul, societatea si cetateanul", arata Iulian Chifu.

Dincolo de nivelul teoretic, i-am intr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro