Ce cauta Chiuariu in dosarul retrocedarilor frauduloase

Tudor Chiuariu este acuzat de procurorii anticoruptie din Brasov ca a pretins 2,5 milioane de euro pentru a-l ajuta, prin intermediari, pe Gheorghe Paltin Sturdza sa obtina retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure, in valoare de peste 303 milioane de euro. Procurorii sustin ca, in contextul demersurilor infractionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafete de teren forestier catre inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, "in luna noiembrie 2012 inculpatii Varga Ioan Gheorghe si Calugar Daniel Constantin s-au inteles cu inculpatul Chiuariu Tudor sa primeasca suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe langa functionarii publici ai Comisiei Judetene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bacau, RNP Romsilva - Directiei Silvice Bacau si OCPI Bacau, cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (spre exemplu, sa nu exercite actiuni in justitie, cai de atac) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului -Covasna". Ulterior, "cumpararea de influenta a fost disimulata prin incheierea unui contract de asistenta juridica -incheiat cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit caruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi platita cu titlu de onorariu fix si suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predarii titlurilor de proprietate".

acum 63 luni (12 Jan 2015)

Tudor Chiuariu este acuzat de procurorii anticoruptie din Brasov ca a pretins 2,5 milioane de euro pentru a-l ajuta, prin intermediari, pe Gheorghe Paltin Sturdza sa obtina retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure, in valoare de peste 303 milioane de euro. De asemenea, este arestat la domiciliu un judecator (Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna), iar mai multe persoane au fost inculpate, printre care si Hrebenciuc jr (aflat acum in arest la domiciliu).

Aceasta noua inculpare a lui Chiuariu poate fi considerata recidiva deoarece senatorul a fost condamnat definitiv la trei ani si jumatate inchisoare cu suspendare in dosarul "Posta" (prejudiciu 8,6 milioane de euro). In plus, este profesor la Centrul de perfectionare al avocatilor stagiari si are si calitatea de avocat (nu a fost exclus din barou, desi e condamnat definitiv).

Daca Tudor Chiuariu va fi condamnat, el va intra in puscarie si va executa si pedeapsa de trei ani si jumatate din dosarul "Posta".

Disimularea celor 2,5 milioane de euro

Procurorii spun ca Tudor Chiuariu -s-ar fi angajat sa faca trafic de influenta la prefectul judetului Bacau, pe raza caruia se aflau padurile revendicate. Suma de 2.500.000 de euro urma sa fie disimulata -printr-un contract de consultanta juridica incheiat cu doi intermediari, Ion Varga si Daniel Calugaru. Acuzatia principala ar fi de spalare de bani.

Procurorii sustin ca, in contextul demersurilor infractionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafete de teren forestier catre inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, "in luna noiembrie 2012 inculpatii Varga Ioan Gheorghe si Calugar Daniel Constantin s-au inteles cu inculpatul Chiuariu Tudor sa primeasca suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe langa functionarii publici ai Comisiei Judetene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bacau, RNP Romsilva - Directiei Silvice Bacau si OCPI Bacau, cu scopul de a-i determina... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro