Ce au ales romanii si ce trebuie sa aleaga Iohannis | OPINIE

Dis-de-dimineata, cand abia ne dezmeticeam cu totii dupa noaptea in care Romania s-a inrosit de la un capat la altul, ma gandeam sa scriu despre motivele pentru care intaiul pesedist al tarii nu poate fi premier. Liviu Dragnea poate clama fara teama de a fi contrazis - cel putin in interiorul partidului, dar si in fata electoratului care l-a adus aici - ca are o legitimitate nemaiintalnita de pe vremea FSN-ului lui Ion Iliescu.

acum 40 luni (13 Dec 2016)

Dis-de-dimineata, cand abia ne dezmeticeam cu totii dupa noaptea in care Romania s-a inrosit de la un capat la altul, ma gandeam sa scriu despre motivele pentru care intaiul pesedist al tarii nu poate fi premier. Asta desi a castigat "en fanfare" alegerile de duminica, umilind o dreapta divizata si stangace.

Liviu Dragnea poate clama fara teama de a fi contrazis - cel putin in interiorul partidului, dar si in fata electoratului care l-a adus aici - ca are o legitimitate nemaiintalnita de pe vremea FSN-ului lui Ion Iliescu. PSD a adunat peste 45% din voturi si, dupa redistribuire, va avea probabil mai mult de jumatate din locurile parlamentare.

Calare pe acest scor, fostul baron din Teleorman se simte indreptatit sa ceara scaunul de prim-ministru, pe care si-l doreste de mult.

Politiceste vorbind, cifrele sunt de partea lui.

Dragnea merge la consultarile de la Cotroceni in calitate de condamnat. Nu mai departe de primavara acestui an, justitia i-a dat doi ani de inchisoare cu suspendare pentru o infractiune de coruptie, constand in fraudarea referendumului din 2012. O spune, negru pe alb, o lege veche de 15 ani, potrivit careia nu pot face parte din Guvern persoane care au suferit condamnari penale.

Dar, dupa cum stim, pesedistii nu se impiedica niciodata cand vine vorba de legalitate. De ieri incoace, tot mai multe voci din partid il propun pe Dragnea prim-

ministru. In logica pesedistilor - si a trusturilor de propaganda care-i acompaniaza - votul bate legea! Pe pagina oficiala a Presedintiei, timpul a incremenit odata cu indemnul de a iesi la vot. Pe pagina personala a presedintelui, altadata extrem de vioaie, s-a schimbat doar fundalul. In plina iarna, a aparut un peisaj de toamna.

Sper ca Iohannis va alege, in cele din urma, ceea ce trebuie. Daca nu va face asta, ne arunca si pe noi, odata cu el, intr-un hau al istoriei.

In caz contrar, n-avem decat sa ne pregatim de rezistenta. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro