Ce asteapta Romania de la Republica Moldova in era Dodon

Ce asteapta Romania de la Republica Moldova in era Dodon

"Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana a Republicii Moldova, adica sustinerea orientarii clare, ireversibile a Republicii Moldova spre UE si a conectarii pro-europene a Chisinaului, cu institutii puternice, o democratie solida, proces in care Romania poate si trebuie sa joace rolul principal", a spus presedintele Klaus Iohannis dupa sedinta de ieri a Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

acum 66 luni (29 Nov 2016)

"Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana a Republicii Moldova, adica sustinerea orientarii clare, ireversibile a Republicii Moldova spre UE si a conectarii pro-europene a Chisinaului, cu institutii puternice, o democratie solida, proces in care Romania poate si trebuie sa joace rolul principal", a spus presedintele Klaus Iohannis dupa sedinta de ieri a Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Administratia Prezidentiala va crea si un grup de lucru interinstitutional, care se va ocupa de relatia Ropmaniei cu Republica Moldova.

Potrivit unor surse odiplomatice, oficialii de la Bucuresti asteapta sa vada care va fi pozitia lui Igor Dodon fata de Guvernul Filip, un guvern care, desi controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, s-a achitat in proportie de peste 90% de masurile reformiste cerute de Romania si de Comisi Europeana. Sursele citate mai sustin ca Republica Moldova va avea in continuare nevoie de ajutorul financiar acordat de Romania, iar diplomatii nostri pregatesc o noua foaie de prioritati pentru Chisinau in schimbul banilor. Intrebat de "Adevarul" daca Romania a pregatit deja lista cu conditii, presedintele Klaus Iohannis a raspuns: "Noi nu vrem sa avem o politica de constrangere sau obligare la anumite masuri.

Si Iulian Chifu, fost consilier prezidential in mandatele lui Traian Basescu, a comentat dependenta Republicii Moldova de Romania. Ramane dependenta de finantarile internationale - FMI, Romania, UE, alti parteneri de dezvoltare - care sunt obligatorii la Chisinau, ca si reformele structurale cerute pentru a putea rambursa imprumuturile", a scris Iulian Chifu pe blogurile adevarul.ro.

De asemenea, intrebat daca alegerea lui Dodon reprezinta un risc pentru parcursul european al Republicii Moldova, Klaus Iohannis a raspuns: "Obiectivul nostru este sa ajutam Moldova sa devina mai puternica, sa aiba institutii mai puternice si sa-si continue parcursul pro-european.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro