Ce ascund, de fapt, ticurile agasante. Se vindeca printr-un singur tip de tratament

Ce ascund, de fapt, ticurile agasante. Se vindeca printr-un singur tip de tratament

Rosul unghiilor, clipitul des, scrasnitul dintilor, gesticulatul extrem sau alte ticuri, motorii sau verbale, nu apar intamplator.In spatele gesturilor sau sunetelor emise brusc, repetitiv se ascund, in general, probleme emotionale sau, in cele mai grave cazuri, o probleme de ordin medical. O persoana care a dobandit bruxism si nu este constienta de periculoziatatea ticului poate ajunge sa aiba probleme grave de ordin stomatologic, de la aparitia unor crapaturi la nivelul dintilor pana la distrugerea completa a danturii.

acum 35 luni (23 Oct 2017)

Rosul unghiilor, clipitul des, scrasnitul dintilor, gesticulatul extrem sau alte ticuri, motorii sau verbale, nu apar intamplator.In spatele gesturilor sau sunetelor emise brusc, repetitiv se ascund, in general, probleme emotionale sau, in cele mai grave cazuri, o probleme de ordin medical. Problemele care cauzeaza ticurile sunt de ordin emotional", explica psihoterapeut Adriana Neda.

Specialistii sustin ca ticurile, indiferent de natura, devin mai dese in situatii tensionate.

De cate feluri sunt ticurile

Exista trei feluri de ticuri :ticurile verbale, ticurile motorii si ticurile complexe. Exceptand faptul ca persoana care a dobandit ticul poate deveni enervanta prin repetarea aceluiasi cuvant la nesfarsit in toate conversatiile, indiferent de interlocutor sau de context, ticul verbal nu este periculos pentru sanatate. Clipitul des, rosul unghiilor, leganatul de pe un picior pe altul, trosnitul degetelor, gesticulatul excesiv, miscarea anumitor parti ale corpului intra in categoria ticurilor motorii.

In categoria ticurilor complexe intra secventele complicate de ticuri verbale sau motorii, sustin specialistii. Cel mai complex si grav tic este Sindromul Gilles de la Tourette.

Cum se trateaza

Majoritatea ticurilor cu cauze emotionale se trateaza la terapeut. Daca se constata ca ticul este asociat cu o boala psihiatrica, atunci va fi nevoie si de tratament medicamentos, sub observatia unui medic psihiatru. Daca ticul este generat si de alte cauza somatice , atunci tratamentul tine de competenta unui medic specialist", mai precizeaza psihoterapeutul.

Ticurile netratate ne imbolnavesc

Ticurile netratate pot provoca probleme medicale grave. Bruxismul, spre exemplu, este provocat de stres sau probleme de digestie si netratarea lui poate duce la alte probleme. O persoana care a dobandit bruxism si nu este constienta de periculoziatate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro