Ce ar trebui sa conteze cu adevarat in viata: concluziile unui specialist care nu are picioare si o mana, dar ii ajuta pe bolnavii de cancer

Ce ar trebui sa conteze cu adevarat in viata: concluziile unui specialist care nu are picioare si o mana, dar ii ajuta pe bolnavii de cancer

Oamenii care ajung in spital si stiu ca urmeaza sa moara au ajuns sa nu le mai placa de vietile lor, sa le vada drept urate deoarece simt ca boala i-a lasat fara viata", spune BJ Miller. Povesteste ca atunci cand cineva din spitalul unde lucreaza moare, cei de la acolo pun petale de flori pe corpul sau, impartasesc o poveste sau un cantec ori, pur si simplu, simt nevoia sa nu zica nimic.

acum 84 luni (22 Mar 2016)

"Atunci am inceput relatia mea formala cu moartea si lungul drum prin spitale in calitate de pacient.

In opinia sa, pentru cei mai multi oameni cel mai infricosator lucru legat de moarte nu e ca vor muri, ci ca vor suferi pana sa moara. Dupa ce a ramas fara picioare a avut nevoie de timp ca sa se impace cu ideea ca e diferit si ca e, totusi, nevoie sa mearga inainte.

Petrecand mult timp in spitale, a realizat ca cei din sistemul medical au intentii bune in ciuda carentelor sistemului si ca oamenii cer prea multe de la spitale. Oamenii care ajung in spital si stiu ca urmeaza sa moara au ajuns sa nu le mai placa de vietile lor, sa le vada drept urate deoarece simt ca boala i-a lasat fara viata", spune BJ Miller. Miller considera ca orice fel de suferinta nenecesara trebuie eliminata, fie ca vorbim de mintea pacientului, fie de durerea lui fizica. Insa atmosfera, mirosurile si gesturile precum a face prajituri impreuna, dar si alte experiente simbolice, lucruri mici, le imbunatatesc viata si ii fac sa uite, pret de cateva clipe, de durere.

Miller subliniaza ca ingrijirea paleativa inseamna si confort si a trai bine, nu doar un diagnostic ce te duce la moarte. Curajul de a trai

Unul dintre pacientii sai - rezidenti cum ii numeste el - este Frank, un barbat diagnosticat cu cancer la prostata, o fire aventuroasa care detesta regretele si care, desi era bolnav, s-a decis sa mearga sa faca rafting pe raul Colorado. Decizia lui Frank a fost una dramatica, dar e exact una de care multi dintre noi am lua-o daca am simti ca ea e o idee buna pentru noi", crede BJ Miller.

Povesteste ca atunci cand cineva din spitalul unde lucreaza moare, cei de la acolo pun petale de flori pe corpul sau, impartasesc o poveste sau un cantec ori, pur si simplu, simt nevoia sa nu zica nimic.

Kate, o alta pacienta diagnosticata cu cancer, dorea sa stie ca mereu aproa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro