Ce ar putea salva de la disparitie bancile pentru locuinte

Ce ar putea salva de la disparitie bancile pentru locuinte

O epopee care dureaza deja de cativa ani a blocat sistemul de economisire-creditare din Romania, dupa ce Curtea de Conturi a analizat activitatea celor doua banci din domeniu: BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Nemultumirile Curtii de Conturi In 2014, Curtea constata ca cele doua banci pentru locuinte au incheiat contracte de economisire in urma carora titularii au obtinut o dobanda generoasa, prin prima de la stat de maximum 250 de euro per contract. Astfel, iata ce prevede OUG 29/1999 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului: "Pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minimum 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite".

acum 40 luni (2 Nov 2016)

O epopee care dureaza deja de cativa ani a blocat sistemul de economisire-creditare din Romania, dupa ce Curtea de Conturi a analizat activitatea celor doua banci din domeniu: BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

"Marul discordiei" a fost prima de stat, in valoare de maximum 250 de euro, acordata de la buget celor care economisesc in bancile pentru locuinte. Aceasta prima, sustine Curtea de Conturi, ar fi fost oferita ilegal in foarte multe cazuri, de cele doua banci.

Nemultumirile Curtii de Conturi

In 2014, Curtea constata ca cele doua banci pentru locuinte au incheiat contracte de economisire in urma carora titularii au obtinut o dobanda generoasa, prin prima de la stat de maximum 250 de euro per contract. Totodata, perioada de economisire nu a fost urmata de contractarea unui credit imobiliar. Astfel, mai putin 4% din depozitele incheiate de cele doua banci au fost urmate de contractarea unui credit imobiliar.

Prin urmare, programul derulat de cele doua banci si monitorizat de Ministerul Dezvoltarii nu si-ar fi indeplinit scopul de dezvoltare a fondului locativ, considera Curtea, in raport. Astfel, iata ce prevede OUG 29/1999 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului: "Pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minimum 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite".

Curtea a mai reclamat faptul ca au fost incheiate contracte de economisire creditare pentru minori, bancile "necoreland eligibilitatea de a fi client cu dreptul legal de a primi un credit la dobanda stabilita, pentru activitati in domeniul locativ". Cu toate astea, aceeasi ordonanta care reglementeaza activitatea bancilor pentru locuinte prevede ca "fiecare client, persoana fizica cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil in Romania, beneficiaza de o prima de stat pentr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro