Ce ar putea contine decizia-pilot a CEDO impotriva Romaniei

Ce ar putea contine decizia-pilot a CEDO impotriva Romaniei

Adica sa vada ca avem un plan de investitii si ne tinem de el, sa vada ca am modificat politica penala in asa fel incat pedepsele alternative sa fie mai usor de aplicat, iar in puscarie sa intre mai putini oameni", a explicat, pentru "Adevarul", Sorin Dumitrascu, presedintele de onoare al Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

acum 64 luni (24 Apr 2017)

In timp ce la Bucuresti se dezbate Legea gratierii, care ar putea pune in libertate cateva mii de detinuti, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) sanctioneaza Romania pentru neluarea masurilor de remediere a conditiilor din penitenciare. "Ceea ce discutam noi aici reprezinta un segment din politica penala, dar si o parte din masurile pe care CEDO le asteapta fata de starea de aglomeratie si a conditiilor din penitenciare. Guvernul a initiat o serie de masuri consistente pentru inlaturarea conditiilor precare, pentru indeplinirea exigentelor stabilite de Conventia Drepturilor Omului, legislatia Romaniei si jurisprudenta CEDO: modernizarea penitenciarelor, construirea de noi penitenciare, legea gratierii, legea recursului compensatoriu", declara, luni, ministrul Justitiei, in fata senatorilor din Comisia juridica, unde s-a discutat Legea gratierii.

El a mai spus ca, practic, decizia CEDO, va prezenta o foaie de parcurs pentru indeplinirea cerintelor instantei. Varianta optimista si varianta pesimista

Curtea nu va aplica amenda uriasa de 80 de milioane de euro, asa cum s-a vehiculat, ci este de asteptat sa acorde un termen Guvernului pentru a remedia problema conditiilor proaste din inchisori si a suprapopularii.

In varianta cea mai pesimista, CEDO ar putea sa acorde Romaniei un termen scurt, de pana la 6 luni, si sa permita in continuare primirea plangerilor impotriva Romaniei. In varianta optimista, Romania ar putea primi un termen rezonabil in care sa prezinte un calendar al masurilor pe care le va propune, in paralel cu suspendarea primirii de noi dosare. Atunci, trebuie facute imbunatatiri de infrastructura, masuri compensatorii daca se va considera ca e necesar, asa cum a procedat Italia, masuri precum gratierea si amnistia etc. Adica sa vada ca avem un plan de investitii si ne tinem de el, sa vada ca am modificat politica penala in asa fel incat pedepsele alternative sa fie mai... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro