Ce am aflat dupa trei luni de ancheta parlamentara privind alegerile din 2009: cum arata sufrageria lui Oprea

Ce am aflat dupa trei luni de ancheta parlamentara privind alegerile din 2009: cum arata sufrageria lui Oprea

Cum arata sufrageria lui Oprea Dovezile privind o posibila fraudare a alegerilor prezidentiale din 2009 lipsesc si la trei luni dupa constituirea comisiei, publicul afland insa cum arata sufrageria lui Gabriel Oprea, faptul ca unii invitati au declarat ca nu i-au vazut pe Florian Coldea, fost adjunct al SRI, si pe Laura Codruta Kovesi, atunci procuror-general al Romaniei, dar nici pe Mos Craciun, si ca raportul in sectiile de votare era 6 la 1 in favoarea candidatului Mircea Geoana, reprezentantul PSD. "Era un grup care manifesta dorinta de a fi la acadeaua puterii: sa mai suga si ei putin de acolo" preciza Berceanu, cel care initial le spusese celor din comisie ca nu vine daca nu exista si o decontare a transportului.

acum 34 luni (17 Aug 2017)

Am convingerea ca isi cunoaste modul de exercitare a respectivelor atributiuni si nu cred ca este cazul sa intrebe CSM daca trebuie sau nu trebuie sa dea respectivele documente la Parlament", a declarat miercuri Tudorel Toader. Decizia de a sesiza Inspectia a fost luata la solicitarea Comisiei de ancheta parlamentara care, in acest sens, i-a transmis ministrului pe 11 august o adresa.

In adresa, Toader arata ca refuzul lui Lazar de a transmite documentele nu este in acord cu principiul cooperarii loiale dintre institutii si cu principiul loialitatii fata de Constitutie. "Nu exista dispozitii legale"

Insa acesta nu a ezitat sa explice intr-un comunicat de presa ca Parchetul General nu poate da curs solicitarii parlamentarilor, intrucat "nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara". "Hotararea de a nu da curs solicitarii Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros si etapizat, avand la baza studiile realizate la nivelul PICCJ si nicidecum o decizie arbitrara", se arata in comunicat.

Augustin Lazar mai spune ca in acest moment se ridica o chestiune de drept care intereseaza nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar in ansamblu, anume problema conditiilor in care un dosar judiciar poate fi pus la dispozitia altor autoritati sau institutii, in afara celor cu atributii privind solutionarea ori verificarea lui.

Practic, procurorul general arata ca o astfel de comisie parlamentara ar putea solicita instantelor de judecata dosarele aflate pe rol. De unde a plecat scandalul

Concret, comisia de ancheta parlamentara privind alegerile din 2009 a cerut in iulie o copie a dosarului nr. 213/P/2017, inregistrat pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica (SUPC) din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), precum si dec... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro