Ce alimentatie ti se potriveste

Ii trebuie un minim de diversitate, de la cereale si fructe pentru aportul de glucide la carne sau leguminoase pentru proteine, produse grase sau uleiuri pentru lipide si vegetale pentru vitamine si minerale. Principiile celor care au ales sa fie vegani se intemeiaza pe un anume dezgust fata de produsele animale, dar si pe respectul fata de viata animalelor si fata de natura. Pregatim sau consumam feluri de mancare precum pizza si pastele de la italieni, ori gulasuri de la unguri, baclavale, kebaburi, saorme, falafeluri de la turci si arabi, burgeri de la americani, folosim retete de la greci, indieni, chinezi, japonezi etc. Este bine sa ne extragem informatiile din surse sigure si atunci cand intampinam probleme, care intotdeauna sunt de ordin personal, sa apelam la oameni specializati, care ne pot indruma si ajuta sa ne cunoastem mai bine, unde ne putem exprima ca individualitati distincte de ceilalti.

acum 93 luni (5 Mar 2015)

Curentul acesta oarecum nou, legat de alimentatia sanatoasa, care este dezbatut amplu in numeroase articole si carti, naste adevarate batalii si controverse.

Aceste dezbateri legate de ce trebuie sa mancam sunt de inteles, avand in vedere aparitia obezitatii si a bolilor legate de acest fenomen, care este din ce in ce mai raspandit in lume. Controversele nasc in oameni ingrijorare si anxietati sau chiar fobii alimentare, mai ales daca isi extrag informatii de la cei care nu sunt specializati. Ni se ofera o paleta larga de a alege (e un lucru bun pana la urma!), insa contradictiile se perpetueaza avand in vedere caracterul lor generalizat, si nu particularizat. Asta inseamna ca ce este pe gustul meu nu e si pe gustul tau, ce imi face mie bine nu iti face si tie bine. Cineva care traieste in zone reci are alte nevoi (mai multe lipide, sa zicem, pentru aportul de "caldura" pe care il aduc la nivelul organismului) fata de cineva care traieste in zonele calde. La fel, femeia are alte nevoi dictate de organism si mananca in functie de perioadele menstruale ori de graviditate, alta e ce-i trebuie barbatului.

Propriul adevar alimentar

Dincolo de acest curent care imparte lumea in cei care mananca sanatos si cei care mananca nesanatos, exista si o serie de "subcurente" in care omnivorii sunt versus vegetarieni, vegetarienii vs vegani. Vegetarienii sunt si ei impartiti, unii mananca, pe langa produsele vegetale, si pe cele provenind de la animale: oua, lactate si branzeturi, iar altii adauga in alimentatia lor si peste. Fiecare dintre ei isi sustine propriul adevar in functie de nevoile si de valorile personale.

Sa recunoastem insa ca oamenii sunt omnivori, consuma produse de origine vegetala si animala, ceea ce constituie o singularitate in regnul animal, compus in cea mai mare parte din specii erbivore sau carnivore stricte, cu exceptia sobolanului si a porcului, care sunt, de asemenea, omnivori. Faptul de a manca de toate i-a permis spec... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro