Ce aduce sesiunea electorala: batalie pe mame si pensionari

Ce aduce sesiunea electorala: batalie pe mame si pensionari

Tot la Senat urmeaza sa fie votat (dupa ce a primit raport favorabil de la comisia de resort) un proiect de lege prin care sa fie scazut stagiul de cotizare realizat in grupa I de munca, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare. Tot opozitia spune ca va solicita repunerea pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor a proiectului de lege prin care s-ar anula acciza suplimentara de 7 eurocenti introdusa la litrul de combustibil de Guvernul Ponta, dar si taxa pe stalp. Este vorba de proiectul de lege depus de senatorul PC Cristiana Anghel, potrivit caruia ar urma sa fie gratiate in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la 2 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum si pedepsele cu amenda, in timp ce pedepsele de peste 2 ani s-ar reduce semnificativ (pana la o treime din perioada).

acum 67 luni (1 Sep 2014)

Reducerea CAS si a TVA, scutirea mamelor, pensionarilor si functionarilor publici de returnarea banilor incasati fara drept sau anularea accizei suplimentare la carburanti sunt doar cateva dintre proiectele pe care puterea si opozitia le vor dezbate cu foc in sesiunea parlamentara.

Dupa un sablon deja bine definit, in lunile care preced un scrutin important, alegerile prezidentiale in cazul de fata, pe agenda parlamentara sunt inghesuite proiecte de lege cu impact la electorat.

"Urgentele" legislative ale puterii

Pe lista prioritatilor Guvernului pentru sesiunea care a inceput ieri se afla reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, de la 1 octombrie, si aministia fiscala a pensionarilor si mamelor care au primit sume necuvenite din vina functionarilor. Nu de alta, dar sa nu uitam ca premierul Victor Ponta a excelat in domeniul ordonantelor de urgenta, folosind acest instrument in situatii mult mai delicate (vezi doar recentul caz al migratiei alesilor locali). Ramane de vazut finalitatea "jocului" Guvernului, in conditiile in care lunile care s-au scurs de la depunerea proiectului (in iunie) au intarit ideea ca masura nu este sustenabila economic.

Cat despre amnistia fiscala a mamelor si pensionarilor care au incasat bani necuveniti, numarul relativ mic de beneficiari (circa 12.000 de mame si 21.000 de pensionari) nu-l va impiedica pe premierul Ponta si pe partenerii sai sa spuna, in studiourile televiziunilor prietene, ca Executivul USD a avut grija de toate mamele si toti pensionarii din Romania.

Rationalizarea cheltuielilor, o poveste apusa

In dreptul puterii se contorizeaza si o serie de proiecte depuse de parlamentarii PSD, dedicate tot pensionarilor, mamelor, dar si bugetarilor. De pilda, mai multi social-democrati, in frunte cu presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, s-au gandit ca pensionarii cu venituri care depasesc nivelul salariului mediu brut pe economie sa poata cumula pensia cu salariul ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro