Ce a vrut Papa sa le transmita francezilor prin: "Franta ar trebui sa devina un stat si mai laic"

Ce a vrut Papa sa le transmita francezilor prin:

> Zilele trecute Papa a primit la Roma intr-o audienta privata, o delegatie franceza reprezentata de miscarea politica de stanga, dar de inspiratie crestina, "Poissons rouges", cu care a intretinut o conversatie politica. Cu toate ca nu cunoaste foarte bine Franta pe care a vizitat-o numai de trei ori, recunoaste ca aceasta tara exercita o anumita seductie pe care nu stie cum sa o explice, adaugand ca este o natiune cu "o vocatie umanista foarte puternica". Cocotata pe gard, le-as raspunde si eu carcotasilor care au sarit la jugulara Papei ca, daca si-a permis sa ridice capacul de pe oala laicitatii lor, a facut-o in primul rand pentru ca are dreptul la libera exprimare (un drept atat de drag francezilor), pentru ca a raspuns politicos intrebarilor adresate (culmea!) de o delegatie franceza venita special sa se improspateze din izvorul catolicismului actual si, nu in ultimul rand, pentru ca este si un sef de stat nu numai o inalta autoritate bisericeasca.

acum 55 luni (4 Mar 2016)

>

Zilele trecute Papa a primit la Roma intr-o audienta privata, o delegatie franceza reprezentata de miscarea politica de stanga, dar de inspiratie crestina, "Poissons rouges", cu care a intretinut o conversatie politica. Cu aceasta ocazie pontiful si-a exprimat fara niciun fel de incordare, ci cu multa naturalete, si parerea sa despre raportul pe care il intretine Franta cu domeniul religios. Cu toate ca nu cunoaste foarte bine Franta pe care a vizitat-o numai de trei ori, recunoaste ca aceasta tara exercita o anumita seductie pe care nu stie cum sa o explice, adaugand ca este o natiune cu "o vocatie umanista foarte puternica". Printre altele, a adus si un omagiu discret directoarei generale a FMI, Christine Lagarde, pe care o aprecieaza pentru ca sustine mereu o opinie conforma viziunii sale si anume, ca "banul trebuie sa fie in serviciul umanitatii si nu invers".

Toate bune si frumoase pana aici, dar in momentul in care Papa a declarat ca "Franta ar trebui sa devina un stat si mai laic", o anumita parte a presei franceze a luat foc, intrebandu-l, asa peste gard, de ce se amesteca in ciorba lor. Mi-am permis sa plasticizez conceptul de laicitate a la francaise utilizand imaginea unei ciorbe romanesti, plina de legume colorate, mai mult sau mai putin compatibile intre ele, pentru ca, mai ales dupa atentatele care au insangerat tot anul 2015, nu prea se mai intelege nimic din acest principiu si modul in care este aplicat in aceasta tara. Cocotata pe gard, le-as raspunde si eu carcotasilor care au sarit la jugulara Papei ca, daca si-a permis sa ridice capacul de pe oala laicitatii lor, a facut-o in primul rand pentru ca are dreptul la libera exprimare (un drept atat de drag francezilor), pentru ca a raspuns politicos intrebarilor adresate (culmea!) de o delegatie franceza venita special sa se improspateze din izvorul catolicismului actual si, nu in ultimul rand, pentru ca este si un sef de stat nu numai o inalta autoritate bisericeasca. Deci, do... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro