Ce a spus premierul Ungariei, Viktor Orban, la Cluj, in discursul care nu a fost tradus in romana: "Viitorul o sa fie in limba maghiara"

Ce a spus premierul Ungariei, Viktor Orban, la Cluj, in discursul care nu a fost tradus in romana:

"Misiunea noastra este sa luptam pentru ca aceste comunitati sa razbeasca pe teritoriul pe care s-au nascut si pe care traiesc, sa aiba posibilitatea sa invete in limba maghiara si sa aiba posibilitatea sa traiasca ca maghiari", a spus Orban. Intrebat daca mai exista putere in maghiari sa reziste si in urmatorii 500 de ani, a zis ca "avem radacini adanci si puternice, care ne-au ajutat sa ajungem pana aici si sa supravietuim chiar si dupa Mohacs, atunci cand tara noastra s-a rupt in trei bucati.

acum 32 luni (1 Oct 2017)

"Misiunea noastra este sa luptam pentru ca aceste comunitati sa razbeasca pe teritoriul pe care s-au nascut si pe care traiesc, sa aiba posibilitatea sa invete in limba maghiara si sa aiba posibilitatea sa traiasca ca maghiari", a spus Orban.

Intrebat daca mai exista putere in maghiari sa reziste si in urmatorii 500 de ani, a zis ca "avem radacini adanci si puternice, care ne-au ajutat sa ajungem pana aici si sa supravietuim chiar si dupa Mohacs, atunci cand tara noastra s-a rupt in trei bucati. Daca sub povara ultimilor 500 de ani am reusit sa ne pastram coloana vertebrala si sa fim drepti ca stejarii, atunci cu riguranta vom face asta si in urmatorii 500 de ani".

Orban a mai spus ca Europa se poate face bine gratie "leacului reformat", si in ce priveste cultura, si in ce priveste economia sau scaderea demografica: "Mesajul bisericilor pentru Europa este acesta: ramaneti cei pe care i-a creat bunul Dumnezeu, ramaneti in credinta nationala si pastrati-va credinta. Apoi a spus ca toate astea reprezinta o datorie a celor care traiesc acum, a maghiarilor contemporani: "trebuie sa ne pastram traditia si cultura, pe care biserica reformata le-a creat aici, in mijlocul Ardealului. Noi trebuie sa populam aceasta zona geografica si spirituala si e datoria noastra sa cream camin aici pentru urmatoarele generatii de maghiari". Unul din interese este construirea unui viitor in care romanii si maghiarii sa traiasca si sa convietuiasca echilibrat si in care drepturile maghiarilor sa fie recunoscute. Interesul nostru comun e sa cream un viitor in care, de exemplu, inchiderea unei scoli sa nu fie altceva decat o eroare datorata unui eventual accident, dar sa nu fie ceva normal". A mai spus si ca vrea un viitor in care Ungaria, care acum se dezvolta, sa se poata alatura Romaniei, care si ea se lupta sa creasca.

S-a adresat si tineretului prezent, studenti la teologie, si le-a zis ca acum, dupa toata perioada de constrangeri, urmeaza o per... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro