Ce a nascut expresia "Iti taie popa limba". Un obicei barbar impotriva celor care vorbeau limba de cult stramoseasca

Ce a nascut expresia

Conform istoricilor, in timpul de glorie al Imperiului Asan, de la sud de Dunare, veneau clericii bulgari si taiau limba acelor romani care vorbeau in cult limba stramoseasca, lasand deoparte slavona care se dorea a fi limba oficiala de la rusi pana la bulgari si nu numai. Chiar, mai mult, ne-a fost impus un alfabet, cel chirilic si nu stiu unde, si nu stiu cum toate documentele, toate scrierile de peste o mie de ani in care au existat si dispute religioase si dispute administrative scrise in limba latina s-au evaporat, au disparut.

acum 46 luni (17 Feb 2016)

Din necesitatea de a descrie o realitate delicata a aparut si expresia "Iti taie popa limba".

Referitor la taierea limbii se cunoaste o metoda veche care, spun istoricii, nu are nici o legatura cu expresia pe care inca o mai folosim deoarece aceasta ar fi aparut in cu totul alt context. Taiatul sub limba este o metoda de tratament controversata, cu tenta oculta, respinsa de medicina moderna. Conform istoricilor, in timpul de glorie al Imperiului Asan, de la sud de Dunare, veneau clericii bulgari si taiau limba acelor romani care vorbeau in cult limba stramoseasca, lasand deoparte slavona care se dorea a fi limba oficiala de la rusi pana la bulgari si nu numai. Vorba a ramas, a suferit transformari si astazi bietii copii sunt speriati de parintii lor ca va veni popa sa le taie limba cand fac o boacana.

De astfel, Sfantul Apostol Iacov, in epistola sa, capitolul III, ne invata ca limba:

"mic madular este, dar cu mari lucruri se faleste! Limba isi are locul ei intre madularele noastre, dar spurca tot trupul si arunca in foc drumul vietii, dupa ce aprinsa a fost ea de flacarile gheenei.

Pe de alta parte, este regretabil si faptul ca nu ne invatam copiii sa foloseasca corect anumite expresii sau sa le inteleaga sensul, in contextul in care au aparut, cel putin asta spune academicianul Virgil Enatescu, medic psihiatru, savantul roman pe care americanii l-au inclus in randul celor 500 de genii ai secolului XX.

"Toti prosii, care constituie chiar obiectul unor glume vechi ardelenesti, uita limba materna si vin cu o limba impestriatata de pe care saracii nu le-au cunoscut in limba materna. Si atunci, oameni care la interviurile televizate nu pot sa spuna decat si au o cultura de discoteca,o saracie extraordinara a vocabularului ce dezvaluie o saracie mare in gandire", spune Virgil Enatescu.

Mai mult, explica savantul, poporul nostru nu este la o prima experienta cu avalansa limbilor straine, lucru pe ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro