Ce a fost misiunea militara "Lamy", care a dus la modernizarea Armatei Romane. Cuza era adeptul modelului francez, Carol I a ramas fidel educatiei germane

Ce a fost misiunea militara

Ei au fost investiti de domn si cu putere de decizie si control, atat in inspectiile de unitati, cat si in redactarea regulamentelor administrative si tactico-militare. Carol I s-a impus in fata misiunii franceze si prin comanda de armament din Prusia, respectiv 15.000 pusti ;i 38 de tunuri de otel Krupp, "Chestiunea dotarii cu arme prusiene a armatei romane avea sa suscite atentia si apoi dezaprobarea cabinetelor europene.

acum 88 luni (21 Mar 2017)

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza poate fi considerat primul conducator roman care, prin reformele initiate, a modernizat statul, dorinta sa indrazneata si marturisita fiind aceea de a ajunge din urma Occidentul.

Si, atat timp cat s-a aflat in scaunul de domnitor, a reusit prin toate reformele infaptuite sa puna tara pe harta statelor respectate din Europa.

Practic, lui Cuza i se datoreaza inclusiv modernizarea armatei romane, acesta alegand modelul francez, stiut fiind faptul ca inca din 1857, dupa semnarea Tratatului de Pace de la Paris, in Moldova au ajuns ofiteri francezi pentru a se ocupa de pregatirea armatei din acest tinut.

In martie 1861, colonelul de cavalerie, ofiter de Stat-Major Eugene Lamy, vine la conducerea Misiunii, pe care o conduce pana in 1866, dupa abdicarea lui Al. De altfel, de la numele celor doi ofiteri minisunea militara franceza a fost botezata Misiunea Lamy

"In general, membrii misiunii Lamy au avut statutul de consilieri tehnici in problemele organizarii administratiei si instructiei militare. Ei au fost investiti de domn si cu putere de decizie si control, atat in inspectiile de unitati, cat si in redactarea regulamentelor administrative si tactico-militare. Prin activitatea desfasurata, misiunea militara Lamy a avut o contributie importanta la introducerea regulamentelor militare franceze in armata romana, la reorganizarea si constituirea unor corpuri militare, intre care se disting corpul ofiterilor de administratie, al intendentei militare, a corpului de Stat-major, a trenului echipajelor si atelierelor militare, a serviciului sanitar al armatei", potrivit istoricului Lucia Tafta, care abordeaza subiectul intr-o lucrare a Muzeului National. Carol I a fost de la inceput rezervat fata de Misiunea Lamy iar treptat a inceput sa-si impuna conceptiile sale legate de organizarea armatei.

Carol I s-a impus in fata misiunii fr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro