Ce a fost Batalia Craciunului. Mii de eroi trimisi la moarte pentru o victorie care avea sa vina mai tarziu

Ce a fost Batalia Craciunului. Mii de eroi trimisi la moarte pentru o victorie care avea sa vina mai tarziu

Luptele s-au purtat in Vrancea, pe Valea Ramnicului, si au tinut sase zile, dar putine lucruri au fost consemnate despre acele zile dramatice in cartile de istorie, poate si pentru faptul ca a fost o batalie pierduta de armata romana. In acea iarna grea, 12 batalioane germane au luptat impotriva a 7 batalioane romane, iar de partea romana bilantul a fost tragic: 1.000 de morti, 139 de raniti si 239 de disparuti. In zona curtii boieresti au facut un lagar de prizonieri, unde nefericitii prizonieri romani au murit cu zecile, cu sutele poate, de tifos exantematic, de foame si de mizerie.

acum 30 luni (18 Dec 2017)

Luptele s-au purtat in Vrancea, pe Valea Ramnicului, si au tinut sase zile, dar putine lucruri au fost consemnate despre acele zile dramatice in cartile de istorie, poate si pentru faptul ca a fost o batalie pierduta de armata romana.

Luptele de pe Valea Ramnicului, din perioada retragerii armatei romane din iarna anului 1916, au fost extrem de sangeroase.

In acea iarna grea, 12 batalioane germane au luptat impotriva a 7 batalioane romane, iar de partea romana bilantul a fost tragic: 1.000 de morti, 139 de raniti si 239 de disparuti. Scopul acestei lupte era de a intarzia inaintarea trupelor germane si austro-ungare, care vroiau sa incercuiasca trupele romane aflate in retragere spre Moldova.

Trupele romane erau cele din cadrul Armatei a II-a conduse de generalul Alexandru Averescu, in timp ce armatele germane erau conduse de catre Erich von Falkenhayn, fost ministru de razboi (1913-1915), sef al Statului Major General (1914-1916), comandant al Armatei a IX-a din Transilvania (septembrie 1916-mai 1917). In luptele de pe meleagurile Chiojdenilor a actionat si renumita unitate de elita, de vanatori de munte, "Corpul Alpin", in care se afla, ca locotenent, viitorul Feldmaresal al celui de-al III-lea Reich, Erwin Rommel. Timp de trei zile, alpinii germani si austrieci sunt tinuti in loc de diviziile 3, 1 si 6 ale armatei romane. Divizia rusa Zamurskaia a ocupat Vintileasca si Intre Ramnice(Jitia de sus), la dreapta romanilor. O companie din regimental 22 a ocupat si aparat dealul de la cota 854 (Dealul Rosu), luptand cu baioneta, pana ce toti soldatii impreuna cu comandantul lor au fost ucisi", scrie Constantin Kiritescu in lucrarea "Istoria razboiului pentru intregirea Romaniei 1916 - 1919".

Luptele au continuat si a doua zi de Craciun, pe 26 decembrie, la Spidele, pe delurile Sonticari si Marghiloman.

Rusii au trimis in ajutor de la Dumitresti o bri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro