Ce a cautat Ceausescu in vizita la Regina Angliei: cum a vrut Marea Britanie sa deschida un offshore in Romania comunista
Nicolae si Elena Ceausescu au facut o vizita in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, la invitatia capetelor incoronate, in intervalul 13-16 iunie 1978. In volumul omagial "Vizita de stat a presedintelui Nicolae Ceausescu in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord", aparut la Editura Politica, se consemneaza pe larg vizita celor doi, care "sunt salutati cu multa cordialitate si simpatie de regina Elisabeta a II-a si de printul Philip, duce de Edinburgh. Savanta cu patru clase Elena Ceausescu, "savanta de renume mondial" cu patru clase, care devenise doctor in chimie in 1967, cu teza "Polimerizarea stereospecifica a izoprenului", scrisa de altii, a plecat din Marea Britanie cu sacosa plina de titluri. In cei 25 de ani cat timp a stat in fruntea statului, Nicolae Ceausescu a facut un numar de vizite de lucru si de prietenie greu de egalat.
Nicolae si Elena Ceausescu au facut o vizita in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, la invitatia capetelor incoronate, in intervalul 13-16 iunie 1978. Era primul sef de stat socialist care facea o vizita oficiala la curtea Reginei. Serviciile de spionaj isi facusera treaba cu prisosinta si se cunostea bine atat situatia din Romania socialista, cat si calitatile de dictator ale lui Ceausescu. Profesorul Cristian Troncota, cel care a studiat vreme de un deceniu fondul de documente al Securitatii, spune ca intre cele doua tari se negociasera cel putin doua contracte economice, la noi urmand sa se produca motoare pentru Marea Britanie.
In timpul vizitei de lucru s-au semnat contracte cu firmele British Aerospace si Rolls Royce privind cooperarea pe termen lung in construirea de avioane BAC-1-11 si motoare pentru avioane. Marea Britanie, la acea vreme, vedea o perspectiva colosala de a se dezvolta cu ajutorul tarilor din estul Europei.
Tot cu ocazia vizitei, cele doua guverne au semnat memorandumuri de intelegere privind cooperarea in industria aeronautica si cooperarea tehnologica in domeniul explorarii si exploatarii de petrol si gaze.
Cooperarea romano-engleza
Cu putin timp inainte de vizita propriu-zisa, intr-un interviu acodat agentiei Agerpres de James Callahan, primul ministru al Marii Britanii, el a declara: "Guvernul britanic acorda o mare insemnatate vizitei presedintelui Nicolae Ceausescu. Romania joaca un rol tot mai important pe arena mondiala, iar presedintele Nicolae Ceausescu personal a dobandit reputatia binemeritata de om de stat la nivel mondial".
Posturile publice de televiziune din Marea Britanie anuntau vizita de stat si au comentat pe marginea relatiilor dintre cele doua tari, punandu-se accent pe cooperarea romano-engleza in domeniile de varf ale tehnicii moderne. Printre cei care asteptau vizita cu interes se nu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro