Ce a ascuns opera lui Radu Gyr, poetul detentiei politice, incrustata pe Monumentul Rezistentei Anticomuniste

Ce a ascuns opera lui Radu Gyr, poetul detentiei politice, incrustata pe Monumentul Rezistentei Anticomuniste

Cantec de lupta de Radu Gyr Nu dor nici luptele pierdute, nici ranile din piept nu dor, cum dor acele brate slute care sa lupte nu mai vor. de Radu Gyr Nu pentru-o lopata de rumena paine, nu pentru patule, nu pentru pogoane, ci pentru vazduhul tau liber de maine, ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane! Nu pentru mania scrasnita-n masele, ci ca sa aduni chiuind pe tapsane o claie de zari si-o caciula de stele, ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane! Si ca sa pui tot sarutul fierbinte pe praguri, pe prispe, pe usi, pe icoane, pe toate ce slobode-ti ies inainte, ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane! De ce contesta decizia unii supravietuitori ai temnitelor Povestea romancei condamnate la temnita comunista grea pentru un crez ferm: "Patriotism inseamna sa-l iubesti pe Dumnezeu si pe Rege" Amintirile infioratoare din noaptea de Inviere ale unui detinut politic, inchis in beciurile comuniste: "Dumnezeu ma trimisese acolo, sub forma de pedeapsa" FOTO VIDEO Canalul Dunare-Marea Neagra, gulagul comunist al Dobrogei

acum 95 luni (7 May 2016)

Denumit "poetul detentiei politice din Romania", Radu Gyr s-a nascut la 2 martie 1905, in Campulung Muscel.

In toamna anului 1916, Radu face munca de voluntar pentru ingrijirea ranitilor din razboi. La absolvirea Liceului Carol I i se publica primul volum de poezii si devine student al Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti in 1924.

In anii `30 devine tot mai convins de crezurile nationalist-crestine si imbratiseaza ideologia legionara.

La 21 ianuarie 1941, cand izbucneste "rebeliunea legionara" din regimul Ion Antonescu, Gyr este condamnat la 12 ani detentie, pentru incitarea multimii la ocuparea Palatului Telefoanelor.

Poetul este incarcerat la Aiud, apoi este trimis pe frontul de rasarit, fiind ranit grav in batalia de la Vigoda-Vinogradov.

"Despre episodul Brasov, Radu Gyr avea sa ii povesteasca ginerelui sau o intamplare cutremuratoare, cel mai mare moment de deznadejde din viata de detentie a poetului: ", este consemnat in marturiile stranse ulterior.

Odata cu instalarea absoluta a comunistilor la putere, regimul de detentie se inaspreste si mai tare. Se scriu franturi de ganduri, se transmit mesaje apelandu-se la cele mai neobisnuite metode, cum ar fi scrijelitul pe coaja de sapun sau insiratul literelor pe ate scoase din zeghe.

"A suferit chinuri inimaginabile in inchisoarea Aiud, cu un regim de celula foarte aspru.

Atanasie Berzescu povesteste despre miracolul pe care il facea aceasta poezie: ", se arata in memorialistica inchisorilor comuniste.

Radu Gyr a compus astfel in temnite 200 poezii, trimise afara printr-un detinut care odata eliberat, le asterne pe hartie. Va iesi intr-un final din puscarie, la amnistia generala din 1964, dar doar pentru a intra intr-o alta puscarie, cea a persecutiilor, a umilintei si a ignorarii, din care n-a mai ies... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro