Ce a ascuns asasinarea premierului Ion Gheorghe Duca, impuscat de cinci ori in cap de un legionar, in Gara Sinaia

Ce a ascuns asasinarea premierului Ion Gheorghe Duca, impuscat de cinci ori in cap de un legionar, in Gara Sinaia

Ion Gheorghe Duca s-a nascut la data de 20 decembrie 1879 la Bucuresti si a fost un important om politic al secolului trecut. El a facut parte din Partidul National Liberal si a detinut functiile de ministru al educatiei, ministru al agriculturii, ministru al afacerilor interne, ministru al afacerilor externe, precum si cea de prim - ministru al Romaniei, in perioada 14 noiembrie - 30 decembrie 1933, data la care a fost asasinat de grupul de legionar denumit Nicadori. Odata cu numirea sa ca prim - ministru, Duca a incercat sa stavileasca puterea Garzii de Fier, organizatie nationalista de extrema dreapta, dorind ca membrii acesteia sa nu candideze la algerile din decembrie 1933.

acum 64 luni (1 Apr 2016)

Ion Gheorghe Duca s-a nascut la data de 20 decembrie 1879 la Bucuresti si a fost un important om politic al secolului trecut. El a facut parte din Partidul National Liberal si a detinut functiile de ministru al educatiei, ministru al agriculturii, ministru al afacerilor interne, ministru al afacerilor externe, precum si cea de prim - ministru al Romaniei, in perioada 14 noiembrie - 30 decembrie 1933, data la care a fost asasinat de grupul de legionar denumit Nicadori.

In luna noiembrie a anului 1933, la cererea regelui Carol al II-lea al Romaniei, Ion Gheorghe Duca a acceptat sa devina seful guvernului. Odata cu numirea sa ca prim - ministru, Duca a incercat sa stavileasca puterea Garzii de Fier, organizatie nationalista de extrema dreapta, dorind ca membrii acesteia sa nu candideze la algerile din decembrie 1933. Agitatiunile sterile, daunatoare consolidarii interne ca si prestigiului nostru in afara, vor gasi in noi stavila reclamata de insesi interesele superioare ale statului", declara in decembrie 1933, prim - ministrul Ion Gheorghe Duca. Nicolae Constantinescu, Caranica Ion si Doru Belimace, denumiti si Nicadori, s-au inarmat cu reolvere si au pregatit omorarea lui Ion Gheorghe Duca. Afland ca regele Carol al II-lea l-a convocat pe Duca la data de 29 decembrie 1933 la castelul Peles, Nicadori s-au gandit ca acestea este momentul propice pentru a-l ucide pe prim ministru. FOTO www.wikipedia.org

Din documentele aflate in Arhivele Statului se pare ca regele Carol al II-lea a aflat de tentativa de asasinare a lui Duca, dupa ce varul lui Belimace, i-a povestit sefului politiei Gavrila Marinescu ce planuisera Nicadori.

La data de 29 decembrie 1933, la ora 09.00, Ion Gheorghe Duca a plecat cu trenul spre Sinaia. El nu a fost insotit de garzile sale de corp, fiind doar acompania de un singur agent. Cei trei doreau sa-l asasineze pe Duca la coborarea din tren, insa din cauza numarului mare d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro