CCR versus SRI. Cand mai-binele e dusmanul binelui

CCR versus SRI. Cand mai-binele e dusmanul binelui

(2) Furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligati sa colaboreze cu organele de urmarire penala, cu autoritatile prevazute la alin. Daca din finalul alineatului (1) dispare sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" si in alineatul (2), pe langa furnizorii de servicii deja mentionati, se adauga si "Autoritatea Nationala de Interceptari" (care acum e SRI, dar poate fi la fel de bine o institutie noua, eventual independenta, eventual civila), oare ce ar mai avea de obiectat Curtea Constitutionala?

acum 66 luni (9 Mar 2016)

>

Curtea Constitutionala a publicat miercuri mult asteptata decizie prin care a statuat, practic, ca interceptarile realizate de SRI la cererea procurorilor sunt neconstitutionale, pe motiv ca serviciul secret nu este organ de cercetare penala. Pe buna dreptate, se pune intrebarea: de ce vreme de 25 de ani implicarea SRI nu a fost o problema, intrucat a fost declarata constitutionala in mai multe randuri, si a devenit neconstitutionala tocmai acum? Raspunsul e dezarmant: intre timp s-a schimbat Codul de procedura penala si, spre deosebire de vechiul Cod, unde era reglementata mai vag, chestiunea interceptarilor a fost redactata mai detaliat. 91.1 sau poate dispune ca acestea sa fie efectuate de organul de cercetare penala.

Se intelege de aici ca interceptarile erau efectuate fie de procuror, fie de alt organ de cercetare penala desemnat, punct. Iar toate celelalte persoane implicate in operatiune - ofiterii SRI care faceau efectiv interceptarea si personalul de la operatorii de telecomunicatii care furnizau semnalul interceptat - intrau generic in categoria "persoanelor care sunt chemate sa dea concurs tehnic". Acest articol a rezistat tuturor atacurilor de neconstitutionalitate, intrucat nu permitea o separare calitativa intre ofiterii SRI si personalul companiilor de telecomunicatii.

Autorii noului Cod de procedura penala au vrut pesemne sa curme orice viitoare atacuri la CCR si au reglementat practic aceeasi problema, insa ceva mai detaliat, insirand-o pe trei alienate distincte. 142: (1) Procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului.

(2) Furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligati sa colab... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro