CCR: Participarea magistratilor la comisiile de ancheta este la latitudinea lor daca sunt chemati in calitate de simpli cetateni

CCR: Participarea magistratilor la comisiile de ancheta este la latitudinea lor daca sunt chemati in calitate de simpli cetateni

Persoana invitata poate sa raspunda si in scris comisiei de ancheta parlamentara, furnizand informatiile solicitate sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta. Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei, poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala.

acum 80 luni (21 Jun 2017)

Judecatorii Curtii Constitutionale s-au pronuntat pentru a doua oara privind prezenta magistratilor la audieri in comisiile parlamentare de ancheta si continuarea activitatii unei comisii parlamentare in circumstantele existentei unei anchete penale pe acelasi subiect.

In urma cu o saptamana, CCR s-a pronuntat pe prevederile din Statutul deputatilor si senatorilor care se refereau la aceste chestiuni, iar miercuri pe cele similare din Regulamentul Camerei Deputatilor si din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, in urma a doua sesizari comune facute de catre grupurile parlamentare ale PNL si USR.

"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala, a respins, ca neintemeiate, sesizarile neconstitutionalitate formulate si a constatat ca dispozitiile Hotararii Camerei Deputatilor nr.37/2017 privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, respectiv ale Hotararii Parlamentului Romaniei nr.38/2017 privind modificarea si completarea art.9 din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului sunt constitutionale", transmite CCR. "In aceasta din urma categorie intra, cu titlu exemplificativ, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele Curtii de Conturi, presedintele Curtii Constitutionale", mentioneaza sursa citata. Mai mult, in aceasta din urma categorie pot intra si judecatori, procurori, daca nu sunt chemati in legatura cu atributiunile, insarcinarile de serviciu sau activitatea lor profesionala, ci in calitate de simpli cetateni", precizeaza Curtea.

Curtea Constitutionala a respins, pe 14 iunie, ca neintemeiata sesizarea de neconstitutionalitate a prevederilor din Statutul deputatilor si senatorilor prin care a devenit obligatorie prezentarea persoanelor citate in fata comisiiilor parlamentare de ancheta.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro