CCR discuta joi sesizarea PNL la Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare

CCR discuta joi sesizarea PNL la Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat duminica seara ca luni Parlamentul va fi convocat in sesiune extraordinara pentru ca Guvernul sa poata da ordonante, lucru pe care nu il poate face in prezent deoarece PNL a atacat la Curtea Constitutionala legea de abilitare a Executivului de a da ordonante pe perioada vacantei parlamentare. Parlamentul a adoptat joi, in procedura de urgenta, proiectul de lege care prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare, cu 150 de voturi "pentru" si 83 de voturi "impotriva" in Camera Deputatilor si cu 76 de voturi "pentru" si 35 de voturi "impotriva" in Senat.

acum 74 luni (9 Jan 2017)

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat duminica seara ca luni Parlamentul va fi convocat in sesiune extraordinara pentru ca Guvernul sa poata da ordonante, lucru pe care nu il poate face in prezent deoarece PNL a atacat la Curtea Constitutionala legea de abilitare a Executivului de a da ordonante pe perioada vacantei parlamentare. PNL si USR au sesizat vineri Curtea Constitutionala cu privire la legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, argumentand ca actul normativ permite Executivului sa se substituie Legislativului si ca, totodata, legea ar permite cabinetului Grindeanu sa modifice legi organice prin ordonante simple, ceea ce este contrar Constitutiei.

Primul argument adus de contestatari legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare este ca actul normativ incalca articolul 1, alin. "Printr-o astfel de lege de abilitare se evita dezbaterea parlamentara cu privire la necesitatea solutiilor preconizate prin adoptarea ordonantelor, organul reprezentativ suprem al poporului roman fiind evitat", spun contestatarii actului normativ.

De asemenea, ei arata ca delegarea competentei legislative presupune identificarea exacta a atributiilor Guvernului, pentru ca, altfel, posibilitatea acestuia de a alege in mod discretionar interventiile legislative ar echivala cu transformarea Guvernului in autoritate legiuitoare, concurenta cu Parlamentul.

Autorii acuza si faptul ca au fost incalcate termenele regulamentare pentru depunerea amendamentelor, iar parlamentarii opozitiei nu au avut astfel ocazia de a propune modificari.

Al doilea argument de neconstitutionalitate pus pe masa CCR este acela ca legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante ar permite Executivului sa modifice inclusiv legi organice, ceea ce contravine prevederilor constitutionale.

Astfel, PNL ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro