CCR ar urma sa se pronunte asupra sesizarii PNL privind constituirea Comisiei de ancheta a activitatii SPP

CCR ar urma sa se pronunte asupra sesizarii PNL privind constituirea Comisiei de ancheta a activitatii SPP

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a aporbat in 20 februarie, cu 225 de voturi "pentru" si 106 voturi "impotriva", infiintarea Comisiei parlamentare de anchetare a activitatii Serviciului de Protectie si Paza. Presedintele Klaus Iohannis declara ca infiintarea Comisiei parlamentare de ancheta privind Serviciul de Protectie si Paza (SPP) i se pare "o aflare in treaba politicianista", spunand ca opinia sa despre SPP este extrem de clara - incepand de la director si pana la ultimul angajat este un corp de profesionisti care fac o munca foarte buna si foarte grea.

acum 23 luni (3 Apr 2018)

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a aporbat in 20 februarie, cu 225 de voturi "pentru" si 106 voturi "impotriva", infiintarea Comisiei parlamentare de anchetare a activitatii Serviciului de Protectie si Paza.

Obiectivele acestei comisii sunt urmatoarele: identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum si modalitatea de comunicare a ordinelor de serviciu; verificarea unei eventuale modalitati de implicare a SPP in activitati care exced cadrul legal de functionare de catre directorul institutiei, domnul Pahontu Lucian-Severin; identificarea protocoalelor incheiate cu alte institutii, a regulilor de relationare cu acestea precum si verificarea respectarii cadrului legal de actiuni prevazute in aceste colaborari; identifarea numarului de mandate de supraveghere video-audio solictate in vbaza art 14, lit d din legea 191/1998, precum si verificarea respectarii cadrului legal. determinarea numarului de acte de constatare intocmite in baza legii 191 care au fost folosite ca mijloace de proba in cauze aflate in stadiul de cercetare penala sau in fata instantelor judecatoresti; verificarea procedurii activitatii proprii de aparare a secretului de stat si de prevenire a scurgerii de date sau de informatii; In sesizarea depusa la CCR, PNL a sustinut ca "pentru a respecta rolul constitutional al comisiilor de ancheta, asa cum a fost decelat in jurisprudenta Curtii Constitutionale, hotararea de constituire a comisiei de ancheta ar trebui sa aiba ca obiectiv verificarea unor situatii de fapt, aspecte sau fenomene sociale relevante generate de activitatea unei institutii sau a unor institutii, in niciun caz sa vizeze o persoana". PNL afirma ca din 1990 si pana in prezent au fost constituite 14 de comisii parlamentare de ancheta, dar niciuna nu a avut ca scop verificarea unei anumite persoane, ci au vizat activitati ale unor autoritati sau institutii publice, clarificarea unor fapte/imprejurari. "A... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro