CCR: Angajarea rudelor la Parlament, neconstitutionala. Vezi lista parlamentarilor luati in vizor de ANI
Legea care prevede ca alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzati de conflict de interese a fost atacata la CCR de 98 de deputati de la PSD, UDMR, minoritati, plus un reprezentant PNL. 38 alin 11 au intrat in vigoare si produc efecte juridice incepand de la data de 21 august 2013, iar actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de aceasta data ''nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea 96/2006 in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor, avand in vedere faptul ca anterior modificarilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restrictie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputatii si senatorii putand dispune fara nicio constrangere legala asupra angajarii acestora''. Parlamentarii care si-au angajat rudele Agentia Nationala de Integritate a constatat, in cazul deputatilor si senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de natura administrativa si 26 de cazuri de conflicte de interese de natura penala. Sotia acestuia a beneficiat, in baza contractelor civile incheiate, de venituri salariale de 31.933 de lei, iar cumnatul sau a beneficiat, in baza contractului individual de munca, de venituri salariale de 12.768 de lei. De asemenea, in cazul fostului deputat, ANI a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea verificarii indiciilor privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, intrucat si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar, iar aceasta a obtinut, in baza unuia dintre contractele civile incheiate, venituri salariale de 9.508 de lei.
Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a decis ca este neconstitutionala legea care prevede dezincriminarea conflictului de interese in cazul parlamentarilor care si-au angajat rudele la birourile parlamentare pana in anul 2013.
Anuntul a fost facut de judecatorul Curtii Constitutionale Daniel Morar, decizia fiind luata cu majoritate de voturi, dupa ce magistratii amanasera de trei ori un verdict in aceasta speta.
Legea care prevede ca alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzati de conflict de interese a fost atacata la CCR de 98 de deputati de la PSD, UDMR, minoritati, plus un reprezentant PNL.
In luna iunie, Camera Deputatilor a votat o lege potrivit careia parlamentarii care si-au angajat rude in cabinetele parlamentare inainte de 21 august 2013 nu mai pot fi acuzati de conflict de interese. 38 alin 11 au intrat in vigoare si produc efecte juridice incepand de la data de 21 august 2013, iar actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de aceasta data ''nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea 96/2006 in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor, avand in vedere faptul ca anterior modificarilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restrictie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputatii si senatorii putand dispune fara nicio constrangere legala asupra angajarii acestora''.
Parlamentarii care si-au angajat rudele
Agentia Nationala de Integritate a constatat, in cazul deputatilor si senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de natura administrativa si 26 de cazuri de conflicte de interese de natura penala. In ceea ce priveste conflictele de interese de natura administrativa, ANI a castigat definitiv si irevocabil in 22 de cazuri si doar intr-un singur caz instanta a anulat raportul de evaluare emis de Agent... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro