CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului privind formularea recursului in casatie

CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului privind formularea recursului in casatie

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis marti exceptia de neconstitutionalitate inaintata de Avocatul Poporului privind formularea recursului in casatie. Avocatul Poporului sustinea ca aceste prevederi contravin unor dispozitii din Legea fundamentala, unor prevederi din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice si din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

acum 47 luni (21 Jun 2016)

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis marti exceptia de neconstitutionalitate inaintata de Avocatul Poporului privind formularea recursului in casatie.

"S-a admis (exceptia - n.r.), textul este neconstitutional, pentru ca incalca accesul la justitie, conditionandu-te de avocat pentru formulare, sustinere", a declarat judecatorul CCR Tudorel Toader, dupa sedinta Curtii.

Pe 11 noiembrie 2015, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la art. (1) si (2) din Codul de procedura penala.

In opinia Avocatului Poporului, formularea recursului in casatie numai prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii in fata instantei supreme, sub sanctiunea restituirii sau respingerii cererii, este neconstitutionala.

Avocatul Poporului sustinea ca aceste prevederi contravin unor dispozitii din Legea fundamentala, unor prevederi din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice si din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

+DECIZIE CRUCIALA A CCR privind infractiunea de abuz in serviciu. ... Citeste intreg articolul pe evz.ro