CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate inaintata de Avocatul Poporului privind formularea recursului in casatie

Potrivit AP, prin instituirea obligativităţii formulării recursului in casaţie, printr-un avocat care poate pune concluzii la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca o condiţie de admisibilitate a exercitării căii de atac, legiuitorul a limitat accesul liber la justiţie, aspect care se constituie intr-o veritabilă intervenţie a statului in configurarea şi structurarea acestui drept fundamental.

acum 96 luni (21 Jun 2016)

Curtea Constituţională a Romaniei (CCR) a admis marţi excepţia de neconstituţionalitate inaintată de Avocatul Poporului privind formularea recursului in casaţie, a declarat judecătorul CCR Tudorel Toader, după şedinţa Curţii, transmite Agerpres.

Pe 11 noiembrie 2015, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a Romaniei cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la art.

Avocatul Poporului susţinea că aceste prevederi contravin unor dispoziţii din Legea fundamentală, unor prevederi din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice şi din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Avocatul Poporului sublinia că accesul liber la justiţie reprezintă facultatea fiecărei persoane de a se adresa unei instanţe judecătoreşti pentru apărarea drepturilor sale sau valorificarea intereselor ei legitime.

Potrivit AP, prin instituirea obligativităţii formulării recursului in casaţie, printr-un avocat care poate pune concluzii la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca o condiţie de admisibilitate a exercitării căii de atac, legiuitorul a limitat accesul liber la justiţie, aspect care se constituie intr-o veritabilă intervenţie a statului in configurarea şi structurarea acestui drept fundamental. Astfel, se impune inculpatului, părţii civile şi părţii responsabile civilmente o sarcină excesivă, de natură să producă un dezechilibru in defavoarea justiţiabilului, in sensul că acesta trebuie să suporte costurile (plata avocatului) sau sancţiunile procedurale (respingerea sau restituirea pe cale administrativă a cererii), după caz, explica Avocatul Poporului. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro