Cazul Zaharcenko se transforma in cel mai mare dosar de coruptie al Rusiei postsovietice. A lucrat si pentru un bancher rus cu "afaceri" la Chisinau

Cazul Zaharcenko se transforma in cel mai mare dosar de coruptie al Rusiei postsovietice. A lucrat si pentru un bancher rus cu

Pe 9 septembrie, aproximativ 125 de milioane de euro si 2 milioane de dolari au fost gasiti intr-un apartament din Moscova ce figureaza pe numele surorii lui Dmitri Zaharcenko, directorul adjunct al Serviciului de combatere a coruptiei din cadrul Ministerului rus de Interne. Potrivit mai multor surse anonime din cadrul politiei si serviciilor de securitate citate de Kommersant, TASS si RIA Novosti, desi Zaharcenko era filat pentru legaturile sale cu "Sakro Tanarul", banii gasiti in cursul perchezitiilor sus-mentionate ar proveni de la Nota Bank, care a ramas fara licenta in noiembrie 2015 si este vizata de o ancheta. El nu ar fi strain de afaceri ale interlopului "Sakro Tanarul" si nici de ale omului de afaceri Mihail Slobodin, acuzat ca ar fi incercat sa dea 800 de milioane de ruble (peste 11 milioane de euro) drept mita Guvernului Republicii Komi. In opinia lui Viktor Tambal, un expert al Comitetului National Anticoruptie, cazul lui Dmitri Zaharcenko aminteste de cel al lui Denis Sugrobov, fostul sef al Serviciului anticoruptie din Ministerul rus de Interne, care a fost arestat la inceputul lui 2014 pentru o serie de infractiuni in care se intersecteaza abuzul de putere cu coruptia.

acum 78 luni (20 Sep 2016)

Pe 9 septembrie, aproximativ 125 de milioane de euro si 2 milioane de dolari au fost gasiti intr-un apartament din Moscova ce figureaza pe numele surorii lui Dmitri Zaharcenko, directorul adjunct al Serviciului de combatere a coruptiei din cadrul Ministerului rus de Interne. Tot in aceeasi zi, agenti ai FSB si din cadrul Comitetului de Ancheta au confiscat peste 200.000 de euro dintr-un autoturism atribuit lui Zaharcenko.

Aceste sume impresionante de bani au fost descoperite in cadrul unei anchete deschise recent pe numele lui Dmitri Zaharcenko ca urmare a unor suspiciuni de luare de mita. Potrivit procurorilor, colonelul din Ministerul de Interne a luat mita in valoare de 7 milioane de ruble (aproximativ 96.000 de euro) in decembrie 2015 pentru a inlesni anumite activitati pentru oameni de afaceri. Potrivit unor surse apropiate serviciilor de securitate, citate de Novaia Gazeta, arestarea lui Zaharcenko este legata de cea a liderului mafiot Zahar Kalasov, supranumit "Sarko Tanarul". In urma cu cateva luni, mai multi responsabili ai Comitetului de Ancheta, insarcinat cu principalele investigatii in domeniul criminalisticii in Rusia, au fost deja arestati, fiind suspectati ca au inchis ochii la activitatile acestui lider mafiot in schimbul unei mite de un milion de dolari. Apoi, o serie de informatii au inceput sa iasa la iveala dupa retinerea lui Dmitri Zaharcenko.

Banii gasiti in apartamentul lui Zaharcenko FOTO Sledkom

Adus in fata justitiei pe 10 septembrie, a doua zi dupa retinere, Dmitri Zaharcenko a negat acuzatiile de luare de mita, abuz de putere si obstructionarea anchetei formulate pe numele sau.

Intre timp, presa rusa a devenit tot mai interesata de activitatile lui Zaharcenko, care, in opinia unor experti anticoruptie, poate ajunge implicat in cel mai important dosar anticoruptie din istoria postsovietica a Rusiei.

Potrivit mai multor ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro