Cazul Tunegaru arata hibele sistemului care alunga profesorii tineri

Lipsa de transparenta, sistemul invechit si rezistenta din partea profesorilor titulari sunt doar cateva dintre hibele sistemului educational, scoase din nou la suprafata in aceste zile, cand profesoara de romana Cristina Tunegaru, suplinitoare la Scoala Generala nr. Profesori care ies la pensie, dar ale caror posturi dispar in neant, cadre didactice care isi blocheaza posturile pentru a lucra in alte sisteme, dar carora legea le permite sa apeleze la astfel de tertipuri si, in final, dorinta de a tine cu dintii de un post si de a nu lasa locul profesorilor tineri, care sa aduca un suflu nou la catedra, dar si prospetime in procesul de predare, in asa fel incat elevii sa fie mai apropiati de scoala si de ceea ce le ofera sistemul de educatie.

acum 67 luni (7 May 2017)

Lipsa de transparenta, sistemul invechit si rezistenta din partea profesorilor titulari sunt doar cateva dintre hibele sistemului educational, scoase din nou la suprafata in aceste zile, cand profesoara de romana Cristina Tunegaru, suplinitoare la Scoala Generala nr. "Acest caz, al profesoarei care a contrazis-o pe primarul general Gabriela Firea, arata ca din pacate, ca suplinitor, trebuie sa faci ciocul mic daca vrei sa intri in sistem si sa ai o sansa reala. Acesti profesori suplinitori sunt o masa de manevra excelenta, fac compromisuri pentru a-si practica profesia si nu au niciun fel de independenta.

Totul pleaca, de fapt, de la o acuta lipsa de transparenta, resimtita pe toate palierele. Profesori care ies la pensie, dar ale caror posturi dispar in neant, cadre didactice care isi blocheaza posturile pentru a lucra in alte sisteme, dar carora legea le permite sa apeleze la astfel de tertipuri si, in final, dorinta de a tine cu dintii de un post si de a nu lasa locul profesorilor tineri, care sa aduca un suflu nou la catedra, dar si prospetime in procesul de predare, in asa fel incat elevii sa fie mai apropiati de scoala si de ceea ce le ofera sistemul de educatie.

Suplinitorii, masa de manevra a inspectorilor scolari

"E clar ca sunt oameni in sistem carora le convine ceea ce se intampla. Singura sansa este ca ministerul sa vrea sa ii lase pe acesti profesori tineri sa intre in sistem, sa le dea o sansa reala. In prezent, faptul ca autoritatea locala are un cuvant de spus in privinta suplinitorilor nu este un lucru bun. Fiecare suplinitor depinde, fara doar si poate, de bunavointa unui inspector scolar, ceea ce este anormal", a completat sociologul Mircea Kivu.

"Nu m-au inspectat, n-a venit nimeni sa ma vada la ore, sa se intereseze de progresele elevilor mei, dar ma dau afara! Eu am lucrat alaturi de elevii mei atat de frumos, am investit emotional, am luptat s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro