Cazul incredibil al jurnalistului mexican care a luat bani de la Securitate ca sa il proslaveasca pe Ceausescu

Cazul incredibil al jurnalistului mexican care a luat bani de la Securitate ca sa il proslaveasca pe Ceausescu

In aceeasi zi, au fost cumparate o serie de produse "Gerovital", obiecte de artizanat si cadouri pentru "Miguel", in valoare totala de 1.806,95 lei, precum si o sticla de whisky". Centrala nu alocase decat 4.500 dolari pentru aparitia volumului, in vreme ce conducerea editurii, dat fiind termenul scurt impus de client, solicita pentru efectuarea lucrarii suma de 15,6 milioane de pesos (aproximativ 10.000 dolari) la 1 decembrie 1987 primul lot de 30 exemplare din volumul intitulat "Dezarmarea, necesitate vitala a intregii omeniri" a fost gata, urmand a fi adus in tara pana la 10 decembrie 1987.

acum 93 luni (8 Jul 2016)

Intr-o lucrare documentata scrisa de Luminita Banu in "Caietele CNSAS" este descris un caz de corupere a unui jurnalist mexican. In 1984, un jurnalist mexican, caruia ii fusese atribuit numele conspirativ "Miguel", a fost convins de Securitate sa se angajeze in publicarea in Mexic a lucrarii lui Nicolae Ceausescu intitulata , care aparuse in Romania in urma cu patru ani, dar si sa scrie articole elogioase la adresa dictatorului roman. Oportunitatea publicarii in Mexic a respectivei lucrari pare sa fi fost intrezarita de factorii de decizie din C.I.E. Odata cu sosirea in Romania, jurnalistul mexican intrase automat in atentia ofiterilor de securitate, fara a exclude posibilitatea ca acesta sa fi fost luat in vizor chiar inainte de plecarea din Mexic, de catre rezidenta C.I.E.

Vacanta de lux pe banii poporului roman Asa incat jurnalistului i s-au achitat cheltuielile de transport international pe ruta Frankfurt - Bucuresti - Frankfurt si cazare in Romania, suma care s-a ridica la 1.300 dolari, dar si a sejurului, care a costat 7.000 de lei. Cu ocazia vizitei in Romania ziaristul a primit mai multe cadouri: o servieta din piele, pastile, creme si lotiuni "Gerovital", pentru sotie si el, doua papusi romanesti de artizanat. Din aceeasi lucrare amintita aflam ca ofiterul de securitate mentiona in finalul raportului sau: "Cu prilejul mesei, s-a cheltuit suma de 516.20 lei. De asemenea, lui "Miguel" i-a fost inmanata, contra unei chitante, suma de 1.000 de lei, pentru cheltuielile de a doua zi. In aceeasi zi, au fost cumparate o serie de produse "Gerovital", obiecte de artizanat si cadouri pentru "Miguel", in valoare totala de 1.806,95 lei, precum si o sticla de whisky". Pe timpul vizitei sale in Romania, ziaristul a fost plimbat de ofiterul de legatura la Castelul Bran, la cabana "Privighetoarea", situata pe traseul Rasnov - Predeal. In ultima zi de sedere in Romania, cei doi au luat masa la resturantul Parc, iar seara si-au petrecut-o la restaur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro