Cazul fetitei care a fost condamnata la moarte de propriii parinti: "Decizia trebuie sa reprezinte interesul superior al copilului"
Bianca Petronela Nedelcu, o fetita de opt ani din comuna Raducaneni, a fost diagnosticata de medicii de la Spitalul de Copii "Sfanta Maria" din Iasi cu cancer renal in stadiu avansat. iulie 2017) si imagistica coroborata cu evaluarea PET-CT s-au decelat recidiva locala in loja renala dreapta si metastaze pulmonare, ceea ce incadreaza cazul in stadiul IV (maxim) de gravitate, cu prognostic extreme de rezervat, chiar daca pacienta ar relua chimioterapia de linie III (de rezerva)", au punctat doctorii in informarea citata.
Bianca Petronela Nedelcu, o fetita de opt ani din comuna Raducaneni, a fost diagnosticata de medicii de la Spitalul de Copii "Sfanta Maria" din Iasi cu cancer renal in stadiu avansat. Doctorii au concluzionat dupa ultima evaluare de specialitate ca fetita prezinta inclusiv metastaze pulmonare si au recomandat o operatie pentru inlaturarea acestora. De asemenea, oncologii pediatri le-au indicat parintilor o interventie la un spital din Timisoara, acolo unde i s-ar putea realiza fetitei un transplant de maduva. Pe de alta parte, mama minorei nu este de acord cu operatia la plaman pentru ca organul nu s-ar mai regenera dupa o astfel de procedura. "Decizia nu reprezinta ceea ce vrea parintele" Dr. Liviu Oprea, presedintele Colegiului Medicilor Iasi (foto alaturat, sursa Facebook/Liviu Oprea), a explicat pentru "Adevarul" ce inseamna faptul ca intr-un astfel de caz decizia le apartine parintilor. Asta inseamna ca decizia trebuie luata astfel incat, in final, starea de sanatate a copilului sa fie cea mai buna, daca putem spune asa", a precizat dr. Medicul a mai adaugat ca, in cazul in care medicii sesizeaza ca decizia parintilor nu este luata in interesul superior al copilului, adica ii afecteaza starea de sanatate a acestuia, trebuie sesizata Protectia Copilului. Conform presedintelui Colegiului Medicilor Iasi, cazul medical al unui bolnav minor diagnosticat cu cancer in stadiu avansat este diferit de unul in care viata pacientului este pusa in pericol imediat, iar medicii actioneaza in urgente, fara consimtamantul apartinatorilor. "Cand sunt situatii de urgenta, cand vorbim de iminenta, adica pacientul moare imediat daca nu se efectueaza o procedura medicala, atunci nu mai este nevoie de consimtamantul apartinatorilor. In cazul concret al acestei paciente din judetul Iasi vorbim de o urgenta relativa, in care nu se intampla nimic intr-o zi, doua, ci se poate intampla in timp.
"Vom actiona si pe cale juridica" Reprezentantii Spitalului de Copii "Sfanta Maria" din ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro