Cazul cutremurator al tinerei care a murit fiindca a fost refuzata de Mihai Lucan: "A dat peste un Mengele al medicilor din Romania"

Cazul cutremurator al tinerei care a murit fiindca a fost refuzata de Mihai Lucan:

Dupa aceasta poveste incepe businessul numit Lukfurt (clinica inaugurata in 2007 pe un teren de 1.000 de metri patrati din centrul orasului, concesionat de la Primarie cu 70.000 de euro pe perioada de existenta a constructiei -nr) - asa spuneau pacientii si personalul de la Institut: "Mergi la Lukfurt in aceasta seara?" Lucan si-a asigurat controlul absolut asupra sistemului de transplant si nu putea sa faca asta fara ajutorul lui Irinel Popescu (actualul sef al Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni) si a lui Victor Zota - care e si acum coordonator al programului de transplant cu toate ca a fost condamnat penal definitiv pentru trafic cu ovocite. Activitatea Lukmed este un alt episod, din punctul meu de vedere foarte amplu, vorbim aici despre tentativa de omor si despre inselaciune din cauza faptului ca Lucan prin aparatele de crioterapie pe care le folosea necorespunzator, resterilizand acele pentru procedurile de criogenie a pus in pericol viata pacientilor si s-a facut si de rusine la niste congrese. "Astfel, in perioada 2007-2009 un numar de 159 de pacienti au facut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatica/renala) care au fost efectuate in cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) apartinand institutului si transferata fara titlu din incinta acestei institutii in cea a clinicii private, in conditiile in care sumele necesare achizitionarii kit-urilor necesare utilizarii acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de catre institutia de stat, iar pacientilor le-a fost perceputa sume consistente de bani cuprinse intre 3000 si 6.700 euro/interventie, echivalent in lei, reprezentand atat procedura medicala propriu-zisa, precum si kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu si argon), intreg setul constand aproximativ 3.800 euro per pacient. Se vede in dosar clar o incompatibilitate Luscalov, locotenentul lui Lucan, care era directorul executiv al Agentiei de Transplant si coresponda cu procurorii si din acea pozitie, cat si din cea de medic coordonator al activitatii de transplant pe Transilvania, si ca medic de laborator, el era cel care punea oamenii pe lista pentru transplant.

acum 31 luni (27 Dec 2017)

Dosarul Mihai Lucan a pornit de la sesizarile lui Emanuel Ungureanu, un fost colaborator de-ai medicului, angajat ca asistent social clinician la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj (ICUTR) in perioada 2002-2003. Emanuel Ungureanu, care este acum deputat USR, a aflat despre practicile medicului si din perspectiva faptului ca din 2007 a infiintat si conduce Asociatia pentru Solidaritate si Empatie "Delia Gradinaru", care ofera sprijin pentru peste 100 de copii si tineri cu insuficienta renala cronica dependenti de dializa din toata tara. Sentimentul de frica a disparut dupa ce am ingropat primii 5 copilasi care au murit din cauza ca nu au putut fi transplantati. In total, am ingropat 23 de copilasi", spune Emanuel Ungureanu in a treia parte a interviului acordat catre "Adevarul" in care povesteste culisele unuia dintre cele mai mari dosare de coruptie medicala din Romania. In episodul 2 s-a referit la oamenii despre care crede ca l-au facut intangibil pe medicul urolog clujean timp de aproape 14 ani. Emanuel Ungureanu: Nu s-a speriat, acele foi care dovedeau ca Iacob a fost operat la ICUTR au fost distruse, nu intr-o inundatie, asa cum a spus Lucan, ci a fost pus un doctor s-o faca, care va marturisi procurorilor asta, chiar daca din punct de vedere al Codului Penal faptele s-au prescris, trebuie sa fie consemnate undeva, puse in presa si sa ramana in istorie. Eu vreau sa scriu o carte sa povestesc experientele mele, ale bolnavilor, ancheta procurorilor pentru a fi un fel de manual care sa arate cum a fost Romania pe zona de transplant. Daca nu se face acest lucru e complet inutil sacrificiul de vieti, e inutil ca Adina a murit (Adina Bleotu - n.r.) si ceilalti copii cu insuficienta renala. "Diferenta dintre a avea un copil cald langa tine sau unul rece intr-un mormant in Romania depinde de sunetul pragmatic al banilor" In ziua in care Mihai Lucan era audiat la Bucuresti, Emanuel Ungureanu a fost la mormantul Adinei Bleotu: "Sunt aici pentru ca am ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro