Cazul "Belina". Toader a anuntat ca o sa sesizeze CCR cu privire la ancheta DNA. "Curtea sa stabileasca daca procurorii pot sa cerceteze emiterea unei HG"

Cazul

"Initiativa redactarii si sesizarii CCR a pornit din Guvern si nu de la MJ, nu de la ministrul Justitiei. Ce declara Toader marti Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat marti ca legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatorul specializat in contencios administrativ, nu procurorul, dupa ce procurorul- sef al DNA Laura Codruta Kovesi a afirmat, referindu-se la Hotararea de Guvern din cazul Belina, ca DNA nu urmareste astfel de acte normative, dar cand apar informatii ca ceva e in neregula, se sesizeaza din oficiu.

acum 68 luni (28 Sep 2017)

"Initiativa redactarii si sesizarii CCR a pornit din Guvern si nu de la MJ, nu de la ministrul Justitiei. In al doilea rand, am citit si eu pe presa scrisa o afirmatie absolut incorecta, care nu-mi apartine, ca s-ar solicitat considerarea HG sa fie ca si OUG, ca si legile.

"Daca s-ar pune problema unei sesizari in numele Guvernului Romaniei, fiti de acord cu faptul ca Ministerul Justitiei este cel mai abilitat sa redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face, incepand de astazi dimineata, si in zilele urmatoare", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a mai explicat ca in comunicatul DNA se arata ca decizia CCR din februarie s-a statuat ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptarii unei OUG sau legi. ", asta-I intrebarea la care CCR trebuie sa raspunda", a aratat Tudorel Toader ce urmeaza sa ceara de la CCR. Explicatiile lui Tudorel Toader

"Prin decizia predecenta (privid ancheta in cazul OUG 13- nr), CCR a statuat faptul ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptarii unei OUG sau legi, nu pot ancheta imprejurarile, circumstantele adoptarii unei OUG sau a unei legi, dupa cum nu pot ancheta constitutionalitatea respectivelor acte normative, ceea ce este corect. Intrebarea este urmatoarea, daca la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea imprejurarile, circumstantele acelor acte normative, la palierele doi si trei, procurorul poate sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile, circumstantele?

"CCR va fi solicitata sa raspunda la aceasta intrebare, la nivel de HG sau Ordin Ministerial procurorii pot sa cerceteze oportunitatea si circumstantele emiterii?", este dilema ridicata de acesta. "Poate vine un moment al evaluarilor"

Tudorel Toader a tinut sa explice de ce a sesizat CCR pe dosarul "Belina" si nu a sesizat Curtea Suprema. "Eu, ca ministru al Justitiei, nu am rolul de a comenta declaratiile sau comentariile altcuiva.Noi n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro