Cazul bebelusilor: cum isi bate joc de romani un sistem sanitar inapoiat si corupt, dar puternic

Cazul bebelusilor: cum isi bate joc de romani un sistem sanitar inapoiat si corupt, dar puternic

> Ieri a fost genul acela de zi in care te gandesti, ca medic pasionat de inovatie in beneficiul bolnavilor, la ce bun tot acest efort? Sistemul de sanatate a inregistrat inca un esec lamentabil, care putea fi evitat daca la nivelul superior, al Ministerului Sanatatii, cineva ar fi fost in mod real interesat sa puna in practica, prin ghiduri si protocoale, intreg planul de actiune pentru situatii de acest tip. S-au intalnit comisiile de specialitate ale ministerului (in special cea de pediatrie si cea de epidemiologie) in ultimele 3 saptamani, cu scopul de a realiza o actualizare a protocoalelor, in conditiile in care a fost atat de clar ca a lipsit cu desavarsire o gandire unitara, coordonata si adusa la zi din punt de vedere stiintific?

acum 62 luni (25 Feb 2016)

>

Ieri a fost genul acela de zi in care te gandesti, ca medic pasionat de inovatie in beneficiul bolnavilor, la ce bun tot acest efort?

Marti, pe 16 februarie, scriam in premiera ca testarea pentru toxina Shiga este obligatorie in situatii clinice precum cea a copiilor de la Pitesti, fiind singura cale prin care se puteau diagnostica din timp si se puteau evita complicatiile si, poate, chiar decesele celor trei micuti. In aceeasi zi, directorul de la Spitalul de Pediatrie din Pitesti recunostea ca medicii din Pitesti nu au avut la dispozitie aceste teste rapide, dar le-a comandat luni, pe 15 februarie. Stirea este preluata doar de Antena 3, de ziarul Ring si de pressone.ro. Pe 13 se internase la Pitesti, iar pe 14 venise la un spital privat din Bucuresti. Medicii se gandesc nu la testarea pentru toxina Shiga (un demers logic, avand in vedere istoricul, momentul si aria geografica din care provenea!), ci il trimit pe micut la Spitalul "Grigore Alexandrescu", pentru "excluderea patologiei chirurgicale". Patologie chirurgicala, la un copil de un an si cateva luni, la 8 zile de la primul episod diareic?!

Deloc surprinzator: in cateva zeci de minute, se exclude o posibila cauza chirurgicala, iar copilul ajunge nu inapoi la "Matei Bals", ci la Spitalul "Victor Babes". Copilul este externat la pranz, aceeasi perioada a zilei in care ministrul se latea pe ecran la ProTV, vrand sa ne demonstreze ca situatia este sub control.

Marti, 23 februarie, situatia se complica, iar seara copilul ajunge la Spitalul de Pediatrie de la Pitesti. Sunt 10 zile de la prima internare aici. Diagnosticul: "boala diareica acuta enteroinvaziva, cu sindrom de deshidratare acut 5% si sindrom febril asociat". Sa nu fi aflat medicii sau cei care au scris comunicatul Ministerului ca bacteria E.Coli dispare din coprocultura, dar ramane toxina care, de altfel, si produce sindromul hemolitic uremic? Nimic nou: despre testarea toxinei Shiga nu poate fi vorba nici... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro