Cazinoul din Constanta, la 106 ani de neputinta

Pe 16 mai 2011, Consiliul Local Constanta a aprobat, la cererea S.C.Queen Investment INC SRL, rezilierea contractului de concesiune, fara a-i imputa starea avansata de degradare a cladirii, desi, prin contract, concesionarul avea obligatia de a intretine cladirea si de a investi in primii 5 ani suma de 3.287.500 de euro, iar primaria avea obligatia de a urmari lunar prin serviciile de specialitate mersul lucrarilor, dupa cum anunta prefectul de atunci al Constantei, Claudiu Palaz. Valoarea estimata a lucrarilor este de 31.608.903 lei fara TVA, iar durata de realizare a investitiei este estimata la 3 luni de proiectare si alte 21 de luni de executie de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarilor.

acum 90 luni (17 Aug 2016)

Cladirea emblematica de pe litoral a supravietuit celor doua razboaie mondiale si comunismului, dar a ajuns o ruina in administratia locala PSD. Cladirea - monument istoric de clasa A a implinit, saptamana aceasta, 106 ani de la inaugurare. Desi a trecut prin doua razboaie mondiale, prin cateva decenii de comunism, a rezistat si a functionat. In ultimii 15 ani, cand Constanta a fost guvernata de PSD, iar Cazinoul a fost in administrarea municipalitatii, a ajuns o ruina. Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Decebal Fagadau au -promis ca imobilul va fi reabilitat, dar in realitate au fost nevoiti sa promita de mai multe ori acest lucru, pentru ca fiecare promisiune era incalcata. Rezultatul este vizibil: lucrarile de reabilitare nu au inceput inca. Deci, nu mai devreme de 2018. Controverse au existat si in timpul constructiei, pentru ca puterea locala s-a schimbat si, odata cu ea, si arhitectul. In acelasi an, Primaria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai multi ani de pasionatii acestora. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, transformat in spital, a fost afectat de bombardamente. La jumatatea anilor ’80, a fost inchis o perioada pentru a fi supus unor lucrari de restaurare, acestea fiind ultimele operatiuni de acest gen realizate pana in prezent. Constanta a avut norocul sa intalneasca un inginer de geniu, Anghel Saligny. Intreaga zona a fost practic modelata de Anghel Saligny, inclusiv locul unde se afla Cazinoul.

Traseul dupa 1989

Dupa 1989, Cazinoul ajunge in administrarea SC Litoral SA, iar in anul 2000, Primaria Constanta, reprezentata de primarul Radu Mazare si directorul Constantin Babus, a preluat cladirea. Queen Investment INC SRL, un contract de concesiune privind Cazinoul pentru 49 de ani. Aici ar fi urmat sa se deschida un centru de jocuri de noroc. In 2010, oamenii de afaceri au denuntat contractul, din cauza problemelor financiare. Pe 16 mai 2011, Consiliul Local Constanta a ap... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro