Cazierul penal al Parlamentului actual. Lista alesilor care au profitat de imunitate

Cazierul penal al Parlamentului actual. Lista alesilor care au profitat de imunitate

A doua umilinta pentru diaspora Tot la capitolul inceperea urmaririi penale, deci cea mai inalta forma de imunitate, s-a incadrat si fostul ministru de Externe Titus Corlatean, acuzat de procurorii DNA ca a mutat sectiile de vot din comunitatile mari de romani din strainatate in localitati unde romanii puteau fi numarati pe degete, ca sa- i creeze un avantaj lui Victor Ponta la alegerile prezidentiale din 2014. Nici Sebastian Ghita, un alt prieten de notorietate al lui Victor Ponta, nu a putut fi arestat, dupa ce Camera Deputatilor a respins atat solicitarea DNA de retinere, cat si cea de arestare. Alti "pesti mici" salvati de Parlament din plasa DNA Parlamentul l-a mai salvat si pe deputatul PSD Madalin Voicu, alesii respingand cu majoritate de voturi solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive, in dosarul "Partida Romilor". DNA l-a acuzat pe acesta de trafic de influenta, fals in declaratii, deturnare de fonduri si spalare de bani.

acum 35 luni (21 Sep 2016)

Actuala legislatura s-a remarcat prin recolta bogata de parlamentari penali. Cu adevarat scandalos e ca multi dintre senatorii si deputatii certati cu legea s-au folosit de imunitatea parlamentara si nici macar nu au mai ajuns sa dea explicatii in fata procurorilor, asadar nu vom afla niciodata daca au fost sau nu vinovati. De subliniat ca imunitatea parlamentara a fost gandita ca forma de a stopa eventuale abuzuri politice, nicidecum pentru a fi folosit ca scut anti-Justitie. "Adevarul" prezinta, succint dar suficient, lista alesilor pentru care demnitatea de parlamentar a insemnat, in primul rand, sansa de a se aseza mai presus de lege.

"Interesul national", salvat de tribunal

Gabriel Oprea a simtit un gol in stomac dupa ce si-a rugat colegii sa-l salveze de catuse. FOTO Mediafax

Cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea, salvat luni de Senat de inceperea urmarii penale, este cel mai revoltator vot dat in istoria recenta a Parlamentului Romaniei. In primul rand, din punct de vedere legal: procurorii nu mai pot ancheta daca Gabriel Oprea se face vinovat de moartea politistului Bogdan Gigina, deci "actul de justitie nu mai poate fi infaptuit", dupa cum sustin procurorii DNA. In apararea sa, fostul ministru de Interne a insistat ca groapa a fost de vina. In vara lui 2015, procurorii DNA au cerut Camerei Deputatilor - in virtutea faptului ca Ponta este deputat - aviz pentru inceperea urmarii penale pentru conflict de interese, dupa ce Ponta, din postura de premier, l-a numit ministru pe Dan Sova in schimbul unor "foloase necuvenite". Ponta a refuzat sa demisioneze, dar a fost dat jos cateva luni mai tarziu de strada, in urma tragediei de la Colectiv.

A doua umilinta pentru diaspora

Tot la capitolul inceperea urmaririi penale, deci cea mai inalta forma de imunitate, s-a incadrat si fostul ministru de Externe Titus Corlatean, acuzat de procurorii DNA ca a mutat secti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro