Caz medical tulburator de care fug toate centrele medicale din Romania. Real pericol pentru ceilalti pacienti. "Creierul ei se degradeaza ireversibil"

Caz medical tulburator de care fug toate centrele medicale din Romania. Real pericol pentru ceilalti pacienti.

O familie din Timisoara cauta disperata solutii de ingrijire pentru fiica de 27 de ani, care sufera de sindromul Rett - o forma foarte grava si rara de autism, retard mintal profund, psihoza dezintegrativa si atrofie cerebrala globala. Din pacate, desi in Suedia, un astfel de bolnav este ingrijit de patru oameni platiti de stat, in conditii speciale, in Romania nu poate fi ingrijita conform nevoilor. Printr-o finantare pe fonduri din Elvetia, timp de doi ani, studentii din ultimul an de la Facultatea de Psihologie mergeau la domiciliul pacientei, sa socializeze si sa interactioneze cu Claudia. "Noi am incercat sa o integram pe Dia in programul centrului de zi, din pacate nu am reusit acest lucru datorita nevoilor ei extrem de mari si a comportamentului provocator, agresiv si autoagresiv. De doua ori pe an, Claudia este dusa la Clinica de Psihiatrie de la Gataia (judetul Timis), pentru tratament de specialitatea. Sindromul Rett apare la sexul feminin Medici psihiatru sustin ca sindromul Rett este specific pentru sexul femini si ca astazi speranta de viata este de aproximativ 40 de ani. Daca apare o tulburare gastro-intenstinala se trateaza aceea, daca apar tulburari de somn se dau anxiolitice si cele care induc somnul, daca sunt tulburari de comportament de obicei se intervine cu antipsihotice.

acum 39 luni (25 Apr 2017)

O familie din Timisoara cauta disperata solutii de ingrijire pentru fiica de 27 de ani, care sufera de sindromul Rett - o forma foarte grava si rara de autism, retard mintal profund, psihoza dezintegrativa si atrofie cerebrala globala. Din pacate, desi in Suedia, un astfel de bolnav este ingrijit de patru oameni platiti de stat, in conditii speciale, in Romania nu poate fi ingrijita conform nevoilor. Mai mult, in cazul Claudiei Rujan, marea problema este ca parintii ei sunt deja batrani si bolnavi, iar situatia a ajuns sa ii depaseasca.

Tatal a implinit deja 81 de ani, iar mama a fost depistata, in 2015, cu neoplasm pulmonar. Ei sunt nevoiti sa caute acum ajutor extern pentru fata lor, pentru zilele in care nu vor mai avea forta sa se ocupe de Claudia.

"Acest copil, pentru mine este copil desi are 27 de ani, sufera de sindromul Rett. A fost diagnisticata inca de cand avea un an cu boli din spectrul autismului. La varsta de sapte ani, domnul doctor Lupu a constat, in urma unor analize din tesutul cefalo-rahidian, ca este vorba de sindrom Rett. Este de fapt o degradare a creierului. E un retard mintal cu grave tulburari de comportament.

Fata a fost internata in repetate randuri in centrele de psihiatrie din Timisoara, s-a incercat recuperarea ei si la centrul "Speranta", "Casa Faenza" sau la Fundatia "Pentru Voi". La varsta de cinci ani am dus-o la Centrul Speranta, unde a facut logopedie, ergoteraie, mai multe. Apoi, la 11 ani, am dat-o la Casa Faenza, unde sunt tratati copiii cu probleme de autism. Concluzia evaluarii psihologice fost ca prezinta tulburari de dispozitie, nu doreste proximitatea nimanui, devine foarte agresiva. Are nevoie de supraveghere permanenta si de specialitate. Si nu poate continua programul individual la Centrul Faenza, repreztand un pericol atat pentru personal cat si pentru ceilalti copii.

In 2011 s-a pus diagnosticul de psihoza dezintegrati... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro