Caz medical inedit: O femeie s-a ingrasat vazand cu ochii dupa ce i-a fost facut un transplant de fecale

Caz medical inedit: O femeie s-a ingrasat vazand cu ochii dupa ce i-a fost facut un transplant de fecale

La varsta de 32 de ani, o femeie din Statele Unite suferea de o infectie intestinala rebela cauzata de redutabila bacterie Clostridium difficile. In caz de infectii repetate cu Clostridium, transplantul de fecale poate produce efecte spectaculoase, dar este dificil de dovedit ca luarea in greutate a doamnei rezulta din transplantul de microbiota obezogena de la fiica sa", a afirmat Profesorul Arnaud Basdevant, de la Institutul de boli cardio-metabolice si de nutritie (ICAN), din cadrul Spitalului Pitie-Salpetriere din Paris.

acum 111 luni (4 Mar 2015)

La varsta de 32 de ani, o femeie din Statele Unite suferea de o infectie intestinala rebela cauzata de redutabila bacterie Clostridium difficile. Ea se confrunta cu episoade de diaree severa, insotita de stari de greata si dureri abdominale cumplite, scrie Le Monde.

Deoarece tratamentele standard cu antibiotice s-au dovedit a fi ineficiente, femeia a acceptat varianta efectuarii unui "transplant de microbiota fecala".

Procedura a constat in implantarea in intestinele sale colonizate de Clostridium difficile a unei culturi fecale de la fiica sa sanatoasa, pentru a reconstitui "flora bacteriana" dezechilibrata. Femeia a scapat de infectie, numai ca s-a mai ales cu altceva.

Practic, inainte de transplant, ea avea o greutate stabila si cantarea 61.7 kg, ceea ce corespunde unui indice de masa corporala (IMC) de 26. Dupa 16 luni de la transplant, femeia avea cu 15.4 kg in plus, iar la trei ani dupa intreventie greutatea ei a ajuns la 80.3 kg si un IMC de 34. Cateva luni mai tarziu, ea a devenit obeza, inregistrand o greutate de 77.1 kg.

Chiar daca efectele sunt vizibile si obezitatea femeii pare a fi o consecinta a popularii instestinului sau cu specii de bacterii de la fiica sa, unii experti se feresc sa vorbeasca de o relatie de cauzalitate. In caz de infectii repetate cu Clostridium, transplantul de fecale poate produce efecte spectaculoase, dar este dificil de dovedit ca luarea in greutate a doamnei rezulta din transplantul de microbiota obezogena de la fiica sa", a afirmat Profesorul Arnaud Basdevant, de la Institutul de boli cardio-metabolice si de nutritie (ICAN), din cadrul Spitalului Pitie-Salpetriere din Paris.

Tubul digestiv contine aproximativ 100.000 de miliarde de bacterii, care cantaresc aproape doua kilograme in total.

O cercetare realizata de o echipa de oameni de stiinta francezi si danezi in 2013 a identificat sase felur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro