Cauzele pentru care apare dificultatea la inghitire. Investigatiile imagistice care pun in evidenta disfagia

Cauzele pentru care apare dificultatea la inghitire. Investigatiile imagistice care pun in evidenta disfagia

Cum se manifesta Incapacitatea sau durerea la inghitire, senzatia imactarii alimentelor in gat sau in spatele sternului, raguseala, regurgitatiile, arsurile frecvente sau senzatia de "nod in gat" , scaderea involuntara in greutate, tusea si evitarea unor alimente care sunt tot mai greu de inghitit sunt tot atitea manifestari ale disfagiei. Endoscopia digestiva superioara, in care se introduce un tub flexibil cu o camera de filmat in varf pe calea alimentelor si se poate vizualiza direct si in timp real orice modificare la nivel oro-faringian, esofagian, gastric sau duodenal.

acum 83 luni (14 Oct 2017)

"Dificultatea la inghitire, denumita in termeni medicali disfagie, semnifica depunerea unui efort in procesul de inghitire a alimentelor sau a lichidelor", explica dr.

Disfagia poate fi asociata si cu durere, simptom denumit odinofagie, adauga medicul specialist. "Ocazional, dificultatea la inghitire apare si cand alimentele nu sunt bine mestecate sau sunt inghitite prea repede.

Cum se manifesta

Incapacitatea sau durerea la inghitire, senzatia imactarii alimentelor in gat sau in spatele sternului, raguseala, regurgitatiile, arsurile frecvente sau senzatia de "nod in gat" , scaderea involuntara in greutate, tusea si evitarea unor alimente care sunt tot mai greu de inghitit sunt tot atitea manifestari ale disfagiei. Exista o serie de afectiuni si conditii care pot da aceasta senzatie", mai spune medicul. sticturi esofagiene care pot fi determinate de tesut fibros sau tumori care pot bloca trecerea alimentelor.

Mancarea care nu este bine mestecata sau obiectele inghitite accidental pot bloca esofagul si pot fi o cauza a disfagiei. "Alte cauze pot fi boala de reflux esofagian poate provoca leziuni severe la nivelul mucoasei, urmate de fibrozarea tesutului si ingustarea diametrului esofagian.

Disfagia orofaringiana poate fi determinata de anumite afectiuni care slabesc muschii gatului, facand dificila inaintarea alimentelor din gura in gat si apoi in esofag, sau de anumite formatiuni care pot bloca aceasta cale. diverticulul faringian - un mic sac situat la nivel faringian ce poate colecta resturi alimentare si poate bloca inghitirea sau cancerul cu originea in diferite tesuturi de la acest nivel, poate obstructiona calea alimentelor".

Batranii si pacientii cu probleme psihice - cei mai afectati

Categoria de varsta predispusa aparitiei dificultatilor la inghitire sunt batranii, ei dezvoltand frecvent probleme... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro