Cauzele pentru care apare constipatia. Ce spune scaunul despre sanatatea sistemului digestiv

Cauzele pentru care apare constipatia. Ce spune scaunul despre sanatatea sistemului digestiv

"Norma in materie de scaun variaza de la de trei ori pe zi, pentru unii, pana la o data la trei zile, pentru altii", a explicat dr. In momente de stres si anxietate, neutransmitarorii de la nivelul creierului interactioneaza cu receptorii de la nivelul colonului "comandandu-le" sa mai reduca din "viteza". Cat de normal e scaunul Culoarea, consistenta, mirosul si forma pot fi indicii ca avem probleme de sanatate.

acum 87 luni (8 Dec 2016)

"Norma in materie de scaun variaza de la de trei ori pe zi, pentru unii, pana la o data la trei zile, pentru altii", a explicat dr. Din momentul ingerarii alimentelor si pana la eliminarea resturilor pot trece intre 24 si 72 de ore. In interiorul stomacului, mancarea este faramitata in mici particule care ajung mai apoi in intestinul subtire unde, sub actiunea unor enzime, este descompusa in grasimi, proteine si alti nutrienti si are loc absorbtia.

Ce ramane - un amestec de fibre, bacterii, grasimi nedigerate si mucus - ajunge in intestinul gros unde este extrasa apa. Cand intreg procesul se incheie, de la nivelul rectului sunt transmise semnale catre creier ca este timpul pentru o "vizita" la toaleta.

Uneori, din motive mecanice, muschii intestinali nu functioneaza cu o viteza normala, iar cu cat scaunul sta mai mult in intestinul gros, cu atat are loc o deshidratare mai mare a materiilor fecale, facand eliminarea scaunului si mai dificila.

Alte cauze care blocheaza eliminarea cu greutate a materiilor fecale din intestinul gros sunt bolile care afecteaza nervii - cum se intampla, de exemplu, in scleroza multipla ori in Parkinson, fisuri anale, hemoroizi, sindromul intestinului iritabil, cancer.

Insa in cazul unui episod scurt de constipatie, motivele sunt mult mai simple. In momente de stres si anxietate, neutransmitarorii de la nivelul creierului interactioneaza cu receptorii de la nivelul colonului "comandandu-le" sa mai reduca din "viteza". Obiceiurile de fiecare zi pot fi date peste cap de schimbarea fusului orar, a mediului, laolalta cu o dieta nu prea sanatoasa si o hidratare necorespunzatoare. Schimbarile hormonale - din timpul menstruatiei, sarcinii sau premenopauzei - pot afecta, de asemenea, buna functionare a intestinelor. Cele mai bune surse de fibre sunt fructele si legumele, vegetalele si nucile. Femeile au nevoie de circa 25 de grame de fibre pe zi. Mu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro