Cautarea planorului. Motivele pentru care se repeta "cazul Apuseni"

Reactia intarziata a autoritatilor, lipsa unei coordonari unitare si pasarea responsabilitatilor, dar si neincrederea in sursele de informatii reprezinta cateva din cauzele pentru care pilotul planorului disparut acum cinci zile nu e de gasit. "In cautarile pilotului planorului disparut, am solicitat toate inregistrarile, acolo unde au putut fi stocate, incepand de joi, de pe camerele de supraveghere montate in munti, respectiv pe partii de schi, cabane, telecabine", a spus secretarul de stat pentru situatii de urgenta din Ministerul Afacerilor Interne.

acum 58 luni (10 Aug 2015)

Reactia intarziata a autoritatilor, lipsa unei coordonari unitare si pasarea responsabilitatilor, dar si neincrederea in sursele de informatii reprezinta cateva din cauzele pentru care pilotul planorului disparut acum cinci zile nu e de gasit.

Operatiunile de cautare a planorului disparut de joi seara au fost extinse, luni, si in judetele Brasov, Prahova, Buzau, Arges, Dambovita si Sibiu, cat si in Harghita, Covasna si Bacau. Am incercat sa gasim cateva motive pentru care cel mai bun pilot de planor din Romania Mircea Craciun nu poate fi gasit, desi au fost mobilizate forte de salvare fara precedent. Abia astazi, la cinci zile de la disparitie, directorul general al Aeroclubului Romaniei, George Rotaru, a anuntat ca planorul pilotat de Mircea Craciun zbura intr-o zona de spatiu aerian liber, iar pilotul era singurul responsabil cu navigatia si cu pastrarea legaturii cu organele de trafic.

Daca ar fi asa, legislatia ar trebui imbunatatita, pentru a oferi pilotilor de planor masuri sporite de siguranta si monitorizarea lor permaneta. Potrivit Mediafax, procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Brasov s-au sesizat din oficiu constituindu-se pe rolul acestei unitati un dosar penal, cu privire la faptul ca in aceeasi zi planorul, care a decolat fara un plan de zbor la ora 12.30, a disparut, iar pilotul, singura persoana aflata la bord, nu a mai contactat reprezentantii Aeroclublului Ghimbav sau familia si nu a mai revenit la baza. Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca disparitia planorului a fost anuntata de Aeroclubul Brasov cu o intarziere de noua ore, care puteau fi decisive pentru viata pilotului. Fix in aceeasi zi, Arafat, a revenit la sentimente mai bune fata de populatie (care a ajutat decisiv la gasirea locului unde s-a prabusit avionul din Apuseni in 2014) anuntand ca au fost primite fotografii de la un cetatean in care apare un planor si ca, din informatiile pe care le are, "nu putea fi decat acest planor". Numai ca, surpriza, dupa numai catev... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro