Cati bani ar putea primi un detinut incarcerat in conditii improprii. "Nu facem scoli, nu facem spitale, premiem infractorii. Bravo, Romania!"

Cati bani ar putea primi un detinut incarcerat in conditii improprii.

Facand o medie, raportat, de pilda, la suma de 5 euro, pentru o pedeapsa medie de 2 ani si jumatate petrecuta in acest interval, fiecare detinut eliberat de la Iasi ar putea primi in jur de 4.500 de euro Tudorel Toader nu a precizat, concret, o suma pe care detinutii ar putea-o primi, insa a exemplificat cazul Ungariei si Italiei, ca posibile modele, tari care ar fi acordat cate 5 euro pe zi detinutilor care au executat pedepsele in conditii improprii, invocand si alte tari, care ar fi mers pana la 8 euro/zi.

acum 54 luni (1 Apr 2018)

Posibilitatea acordarii unor sume de bani celor pe care ii pazesc ii revolta cu atat mai mult cu cat, la nivelul Penitenciarului Iasi, la finele lunii februarie, existau peste 6.400 de ore suplimentare neplatite angajatilor. De asemenea, la finele lui 2017, cei 400 de angajati aveau restante aproape 600 de zile de concediu de odihna. Cei care au dus perioada detentiei in termen, care nu au beneficiat de eliberare conditionata. Statul roman are bani sa dea la detinuti, dar colegilor mei care au muncit nu le poate plati orele suplimentare", a spus Dorin Scarlii, liderul de sindicat al angajatilor de la Penitenciarul Iasi.

Cati detinuti de la Iasi ar putea primi bani

In perioada iulie 2012 - octombrie 2017, au fost pusi in libertate 2.541 de detinuti din inchisoare ieseana. Asadar, cei peste 2.500 de detinuti eliberati doar la Iasi, fie ca vor primi bani pentru o zi sau pentru cinci ani de detentie, ar urma sa fie beneficiari ai viitorului act normativ anuntat de ministrul Tudorel Toader. Facand o medie, raportat, de pilda, la suma de 5 euro, pentru o pedeapsa medie de 2 ani si jumatate petrecuta in acest interval, fiecare detinut eliberat de la Iasi ar putea primi in jur de 4.500 de euro

Tudorel Toader nu a precizat, concret, o suma pe care detinutii ar putea-o primi, insa a exemplificat cazul Ungariei si Italiei, ca posibile modele, tari care ar fi acordat cate 5 euro pe zi detinutilor care au executat pedepsele in conditii improprii, invocand si alte tari, care ar fi mers pana la 8 euro/zi.

Desi trebuia sa ia masuri pentru a rezolva problema penitenciarelor inca de atunci, abia in 2017 tara noastra a adoptat un set legislativ de compensatie a detinutilor care au executat pedeapsa in conditii improprii, Legea 169/2017, - contestata si ea in spatiul public -, prin care s-a stabilit ca, pentru fiecare luna de inchisoare executata in conditii improprii, detinutului i se... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro