Cati bani ar merita sa castige un parlamentar?

Cati bani ar merita sa castige un parlamentar?

Pe scurt, un parlamentar are o indemnizatie lunara de aproximativ 5.400 de lei la care se adauga o diurna de 160 de lei pe zi pentru participarea la sedintele in plen (sunt cam 8-10 sedinte pe luna, deci le mai intra in buzunar intre 1.280-1.600 de lei pe luna). De asemenea, au la dispozitie o suma forfetara de 11.000 de lei (pentru plata consilierilor, chiria si intretinerea biroului parlamentar), diurna pentru deplasarile din circumscriptia electorala - in jur de 700 de lei, iar cei care nu au domiciliul in Bucuresti sau in judetul Ilfov primesc 4.600 de lei suma forfetara pentru decontarea chiriei.

acum 74 luni (12 Apr 2017)

Pe scurt, un parlamentar are o indemnizatie lunara de aproximativ 5.400 de lei la care se adauga o diurna de 160 de lei pe zi pentru participarea la sedintele in plen (sunt cam 8-10 sedinte pe luna, deci le mai intra in buzunar intre 1.280-1.600 de lei pe luna). De asemenea, au la dispozitie o suma forfetara de 11.000 de lei (pentru plata consilierilor, chiria si intretinerea biroului parlamentar), diurna pentru deplasarile din circumscriptia electorala - in jur de 700 de lei, iar cei care nu au domiciliul in Bucuresti sau in judetul Ilfov primesc 4.600 de lei suma forfetara pentru decontarea chiriei. De ce trebuie platit un parlamentar in plus cu 160 de lei pe fiecare sedinta pentru a se duce sa voteze legile? Din suma forfetara de 11.000 de lei oferita pentru activitatea biroului parlamentar, alesii trebuie sa aduca justificari (contracte de munca ale consilierilor, facturi de chirie, utilitati etc.) pentru jumatate din bani, restul, de 5.500, fiind cheltuiti pe "semnatura". Este posibil ca unii dintre ei sa cheltuiasca banii pentru diferite activitati care tin de demnitatea pe care o au, dar practica de a da banii pe "semnatura" si nu pe acte doveditoare este incorecta. Suma ar trebui platita direct de Parlament proprietarilor, pe baza unui contract de inchiriere, si nu data alesilor, tot pe "semnatura". Mai mult, nu cred ca e nevoie de 4.600 de lei ca sa stai in conditii decente in chirie. Conform datelor prezentate de reprezentantii Guvernului, indemnizatia unui parlamentar va fi de 18.000 de lei. La care se vor adauga toate celelalte sume prezentate mai sus: diurna de sedinta, diurna de deplasare in circumscriptia electorala, suma forfetara si sustinerea chiriei. Totalul, pe cap de parlamentar, va trece astfel de 30.000 de lei lunar.

Avem acum doua limite in ceea ce priveste banii acordati in mana alesilor, cea de acum - 18.000 de lei, si ceea ce vor primi prin noua lege a salarizarii bugetarilor - 30.000 de lei. Ma incumet sa ofer un raspuns: o in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro